Na vrcholu bylo živo, jako o pouti. Voněl bramborák, vařil se čaj a ze všech stran se scházeli turisté a lidé z blízkých vesnic. „My domácí sem jdeme skoro povinně," smála se Helena Valová z Dašova, osady ležící přímo pod vrcholem.


Otevírání nové rozhledny bylo pro mnohé slavnostní chvílí. Zněla státní hymna, stříhala se páska a projev si připravil předseda Mikroregionu Podhůří Mařenky Josef Herbrych. Mikroregion spojuje Rokytnici nad Rokytnou, Markvartice, Předín, Štěměchy, Čáslavice, Římov a Chlístov a právě tyto obce se na projektu rozhledny podílely.


„Projekt neměl lehký začátek, protože se velmi těžko hledaly cesty pro jeho financování a stále se vyvíjela konstrukční podoba stavby. Jistě si mnozí z vás pamatujete návrh, který jsme před pěti lety při silvestrovským výstupu představovali. Vidíte, že původní představa je na míle vzdálená realitě, ale v tomto případě se vůbec nebojím říci, že se tak stalo ku prospěchu věci," řekl Herbrych. Vyhlídková věž z kamene, dřeva a kovu je dílem architekta Martina Fraňka ze společnosti Penta Jihlava. „Na první pohled nás okouzlila svou lehkostí a elegancí," podotkl Herbrych.


Rozhledna je vysoká 31 metrů a bude volně přístupná. Kdo tedy nestihl slavnostní otevření nebo byl zklamán mlhavým výhledem, bude mít příležitost k rozhledu ze 711 metrů vysokého vrcholu v kterémkoli z příštích jasných dnů.