Nechyběly přitom bujaré oslavy ani výhledy do budoucna.

První základy Rouchovan jsou údajně ještě starší a přesahují osm století. „Je to logické. Když máme zmínku o faráři, je zřejmé, že už v té době tady stál kostel a fungovala farnost. Už tehdy tady existovalo společenství," řekl rouchovanský farář František Nechvátal.

O doložených historických milnících se zmínil starosta obce Vladimír Černý. „Krutě nás v období Třicetileté války navštívili Švédové, vtrhli sem Prušáci, Sasíci i císařští vojáci. Nejhůře se zde podepsalo Napoleonovo vojsko, Rouchovany tehdy téměř lehly popelem," poznamenal s tím, že ani o světlé momenty není nouze.

„Navštívil nás také Tomáš Garrigue Masaryk. V roce 1876, tenkrát ještě jako student Tomáš Masaryk, přijel na návštěvu k místnímu řídícímu učiteli Všetečkovi, s jehož synem se znal ze studií," podotkl Černý.

Tyto i další momenty se promítly do nové knihy, kterou si lidé mohli poprvé prohlédnout nebo zakoupit právě při výročních oslavách. „Zasloužili se o ni hlavně sami občané. Na obecní úřad nám přinášeli velké množství fotografií, což bylo prvním impulsem k tomu, aby kniha vznikla," vyzdvihl starosta.

Bez podpory a snahy těch nejaktivnějších by se podle něj kniha určitě nevydala. Jedním z takových byl prý Karel Jiříček. „Všem nám to dalo hodně práce, abychom sehnali dostatek písemného a obrazového materiálu. Jen doufám a knížce přeji, aby si ji čtenáři našli," řekl Jiříček.

Farář Nechvátal vyslovil přání, aby Rouchovany zůstaly i nadále vesnicí. „Jsme ve velkém nebezpečí, že se z našich obcí stanou pouze noclehárny a vztahy mezi lidmi se vytratí. Bude důležité, aby lidé nežili jen pro sebe, ale pro společenství," podotkl.