Čtěte také rozhovor se starostou Bařinkou: Ať TSMB klidně pohřbívají, mají vydělávat

S touto myšlenkou nedávno přišel budějovický starosta Vlastimil Bařinka. Ne poprvé. Už zhruba před dvěma lety nastínil zastupitelům svůj záměr, podle nějž by bylo dobré prodat čtyřiceti devíti procentní podíl v Technických službách Moravské Budějovice (TSMB), s.r.o. silnému partnerovi. Většina by tak i nadále patřila městu, které by si zachovalo kontrolu, protože dozorčí radou je rada města. Zatím společnost stoprocentně vlastní město.

Zastupitelé tehdy záměr nepodpořili s tím, že TSMB jsou svým způsobem „rodinné stříbro“ a deviza města, které není důvod se jakkoli zbavovat. Některé silné společnosti tehdy za podíl nabízely i dvacet milionů. „Znovu bych rád rozvířil diskuzi na toto téma. Pro lidi z Budějovic a okolí by služby nepodražily. Technické služby by mohly udělat zisk klidně tři miliony, ale neudělají, protože se investuje do letitých strojů, areál se rozpadá a vyžaduje opravy,“ upozorňuje Bařinka.

Jednatel společnosti TSMB František Kuchta odmítl jakkoli komentovat Bařinkův záměr podíl prodat. „Jsem jednatelem společnosti, která patří městu. Městská rada a zastupitelé musejí rozhodnout, co dál a jakým způsobem,“ podotkl pouze s tím, že pokud rada rozhodne, aby TSMB vyvíjely jinou činnost, učiní tak. Pokud se zastupitelé rozhodnou prodat podíl, je to jejich svaté právo.

Podle jeho slov TSMB mají obchodní jmění 22 milionů korun. Zajišťují svoz popelnic pro šedesát obcí v okruhu dvaceti kilometrů. Z toho plyne nejvyšší zisk. Dělají drobnou zednickou činnost, například osazování dopravních značek a podobně. Starají se o veřejné osvětlení, o provoz veřejných toalet v Budějovicích a Jackově, spravují místní hřbitov, provádějí zámečnické práce, provozují kompostárnu.

Poškozuje nás to

Mají třicet šest zaměstnanců, tři popelářské vozy, svozové vozidlo s desítkou kontejnerů, z toho dva jsou s lisem. Areál TSMB má objekty 36 let staré. „TSMB město před časem zřídilo proto, aby zajišťovaly určité služby pro město a jeho obyvatele,“ konstatoval Kuchta.

Drahoslav Bastl, zaměstnanec technických služeb a zastupitel, nechápe, proč starosta oprášil záměr prodat podíl. „Jednak nás takové přes média šířené zvěsti poškozují, když jdeme někam s nabídkou služeb. A on jako člověk spravující městský majetek by to měl vědět hlavně. Už dřív mu přes zastupitele jeho nápad s prodejem neprošel. Rozložení sil je i po minulých volbách více méně stejné. Myslím, že Bařinka si svoje řešení už našel a teď se je prostě snaží prosadit,“ naznačil Bastl. Podle něj je důležité si uvědomit, že pokud by TSMB jen svážely odpad nebo měly velkou skládku, objem práce a získaných peněz by na jednoho pracovníka logicky vycházel mnohem větší. Jenže zdejší zaměstnanci taky sbírají odpadky po městě, sečou trávu a podobně. „Město si nás zřídilo za účelem poskytování komunálních služeb za obvyklé ceny, jaké jsou v okolí. My to plníme,“ dodal Bastl.