Hlídací babičky a dědečkové jsou dnes malým zázrakem a i kdyby se rodičům podařilo pokrýt vlastní dovolenou celé dva měsíce, nezbude jim volno na další prázdninové termíny, které ještě děti čekají. Řešení nabízí klasické a příměstské tábory, dětská centra, hlídací agentura nebo sami zaměstnavatelé, kteří někdy rodičům vychází vstříc.

O tom, jak by chtěly trávit prázdniny, mají děti většinou jasno. Možnosti jejich rodičů jsou však omezené. Některé zoufalé maminky se problém snaží řešit společně a vypomáhají si vzájemným hlídáním. „Moje rodiče oba pracují a druhá babička se na hlídání necítí. Řešení se nabídlo až když jsme tento problém rozebíraly společně s kamarádkami, které trápilo to samé, a dohodly se, že si pomůžeme navzájem,“ říká Martina Králová z Havlíčkova Brodu. S podobnou myšlenkou přichází také aplikace na webu hlidejme.cz, na níž lze vyhledat maminky v blízkém okolí, které mají podobně staré děti a řeší stejný problém s nedostatkem času.

Příměstský tábor, ilustrační foto.
O příměstské tábory je stále větší zájem, mnohé už jsou plné
Ilustrační foto.
Vzduch se stává nebezpečným, leteckých nehod přibývá

Každý zaměstnavatel ale takový benefit umožnit nemůže. „Většina pracovišť vykonává v rámci přenesené působnosti státní správu a jsou propojeni. Z důvodu ochrany dat nelze až na výjimky povolit vzdálený přístup, aby nedocházelo k úniku informací,“ zmínila místostarostka Havlíčkova Brodu Ivana Mojžyšková. Město však rodičům vychází vstříc prostřednictvím svých příspěvkových organizací, jako je AZ centrum s bohatou nabídkou letních i příměstských táborů nebo podporou mateřského centra Zvoneček při havlíčkobrodské Charitě.

Vyhovět svým zaměstnancům nemohou ani různé výrobní organizace, kde práce u linek a speciálních strojů vyžaduje přítomnost v podniku. „Na pracovních místech, kde je to možné, ale umožňujeme práci na zkrácený úvazek a pokud ve firmě pracují manželé na směny, samozřejmě jim vycházíme vstříc při navolení směn, aby se mohli prostřídat v péči o dítě,“ podotkla Božena Ranecká ze společnosti Pleas.

Pro rodiče jsou tak často záchranou různé kluby a centra pro děti. Jedním z nich je i jihlavské soukromé hlídací centrum Tetičky, které je v provozu celoročně. „Provozujeme soukromou školku, která se od státních zařízení liší tím, že na prázdniny nezavírá. Otevřeno máme každý den od 6 do 16.30 hodin a nabízíme tak rodičům bezproblémové řešení prázdnin,“ zmínila Hana Doskočilová z Hlídacího centra Tetičky. Kvůli velkému zájmu ze strany rodičů je však na rezervaci míst potřeba myslet hodně dopředu. „Každé léto se k nám vrací děti, které k nám dříve chodily. Naše kapacita na léto je v tuto chvíli již plně obsazena,“ doplnila pracovnice centra.

Letní brigáda. Ilustrační snímek.
Práce je dost, ale brigádníků málo, hlásí zaměstnavatelé

Tetičky rodičům nabízí také službu externí chůvy, která dochází přímo za dítětem domů, což je varianta i pro pracující rodiče, kteří potřebují pomoci s hlídáním nepravidelně. Překvapivě je ale o prázdninách o chůvy menší zájem než přes školní rok. „Hlídání touto formou jsme u zákazníků schopni zařídit ze dne na den. O tento druh hlídání v letních měsících zájem lehce klesá a stoupá opět od září,“ dodala Doskočilová.

O možnosti, kam děti v létě umístit, se rodiče mohou dozvědět také v jihlavském Family Pointu. „Řešení otázky hlídání dětí během prázdnin je opravdu problém, rodiče tolik dovolené nemají, prarodiče většinou ještě pracují, mateřské školy bývají z poloviny většinou uzavřené, takže nezbývá, než to řešit vzájemnou domluvou mezi rodinnými příslušníky. V našem Family Pointu se rodičům snažíme vyjít vstříc alespoň tím, že u nás zveřejňujeme nabídky různých příměstských a letních táborů v okolí. Aktivity pro děti ale pořádáme jenom během školního roku,“ zmínila Jana Stejskalová z Family Pointu.