„Budeme mít rozmístěné hlídky na rychlostní silnici I/38 v Lažínkách, Litohoři a v Horkách u Želetavy. K tomu v Horkách bude radar,“ nastínil pilotovi situaci.


Úsek „osmatřicítky“, který vede přes Třebíčsko, patří k těm rizikovým. Nejhorší je asi křižovatka u Lesonic, kde bylo podle Dobeše v minulosti nejvíc ošklivých dopravních nehod. K problematickým patří i následující část silnice po Želetavu včetně vjezdů do obcí.


Policejní vrtulník má na pravé lyžině umístěný tubus s kamerami. Jejich objektivy mají natolik vysokou rozlišovací schopnost, že dokážou přečíst dopravní značku. Což je ideální past třeba na motorkáře, kteří si v Česku myslí, že jsou nepostižitelní.


Past na motorkáře


„Často vůbec netuší, že je máme v hledáčku. Je to tak lepší, nafilmujeme je a nahlásíme hlídce na silnici. Nehrozí, že se motorkář při stíhací jízdě vybourá,“ připustil jeden z pilotů Vladimír Puk.


V samotné helikoptéře je obrazovka se záznamovým zařízením. Technika se výborně hodí na monitoring, jak řidiči dodržují plnou čáru.
„Severomoravští policisté využívají našich služeb třeba na úseku I/48 od Nového Jičína po Příbor. Za jednu akci tu pokutují i 20 až 30 kamionů, jejichž prohřešky jsme my zaznamenali,“ přidal k dobru pilot. Pokud se někdo začne vymlouvat, má smůlu, záznam jej usvědčí jednoznačně.


Součástí vybavení speciální helikoptéry je kufr s přenosným monitorem, na zemi je pak možné sledovat průběh akce.
Modrý policejní vrtulník ale neslouží jen dopravním policistům. Na druhé lyžině má upevněný reflektor o výkonu 1700 wattů, využívá se k vyhledávání ve tmě.


„Na Třebíčsku jsme před časem, může to být rok dva zpátky, pátrali po paní, která v Náměšti upadla ze srázu do vody, když se vracela z nákupu. V rámci Vysočiny jsme nedávno monitorovali pravicové radikály v Jihlavě,“ shodla se posádka vrtulníku.


Policejní vrtulník v úterý startoval z Brna, kde má nyní rok starý stroj svou domovskou základnu.


Po mezipřistání na letišti u Kožichovic se dala posádka krátce po deváté hodině do práce. Na obsah nádrže vydržela ve vzduchu půl druhé hodiny. Tankování měli piloti domluvené na vojenském letišti v Náměšti. Celý zátah na hřešící šoféry probíhal do 13 hodin.


Zaplatí Albánec?


V síti uvízl třeba Albánec ve stříbrném mercedesu s německou státní poznávací značkou.


Horky profrčel rychlostí 74 kilometrů v hodině. Na odpočívadle za vsí vyfasoval pokutu 2500 korun. Tvrdil, že nemá hotovost, a tak obdržel složenku.
Otázkou zůstává, zda se celníkům podaří dlužné peníze vymoci. Cizinci často používají fintu se složenkou k neplacení pokut na území České republiky.


A výsledky dopravně bezpečnostní akce? „Sice byl úsek zřejmě problikaný, přesto se našlo dost těch, kteří se dopustili přestupků. Udělili jsme celkem 10 pokut dohromady za 14 tisíc korun,“ informoval vedoucí DI Petr Dobeš.