Trasu překlenula úplná uzavírka Štěměch, kde se bude nejprve budovat nová kanalizace. Poté přijdou na řadu cestáři, kteří by se tam měli zdržet pravděpodobně až do příštího roku. „Na zimu nejspíš práce přerušíme a opět se tam vrátíme na jaře," předeslala vedoucí krajského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Marie Tesařová.

Řidiči se tak musejí smířit s několikaměsíční uzavírkou, a to už od pondělí. Rozkopané Štěměchy budou během omezení objíždět od Třebíče přes Červenou Hospodu, Krahulov, Okříšky, Zašovice, Kněžice, Stonařov, Dlouhou Brtnici, Hladov až ke křižovatce Kasárna.

Dlouhé objížďky

Z druhého směru se budou muset vydat z kasárenského silničního uzlu do Želetavy, Římova, Rokytnice nad Rokytnou, Starče a Třebíče.

Kromě Štěměch hodlá Ředitelství silnic a dálnic opravovat také úsek Předín Štěměchy. Řidiči, kteří nebudou moci vzhledem ke svému cíli využít už zmíněných objízdných tras, si tam postojí na semaforech. Termín prací zatím dopravní inženýr Policie ČR Pavel Roudenský nezná.

Naopak potvrzené už je období, kdy se bude kompletně rekonstruovat úsek první třídy číslo 23 od Studence k Vícenicím. „Práce budou probíhat od 31. května do 4. října za dopravního omezení v podobě přenosné světelné soupravy," řekl Pavel Roudenský.

Stavbaři budou pracovat na několika úsecích současně, vždy s několikasetmetrovým rozestupem. Na více než čtyřkilometrovém úseku tak řidiči budou míjet hned několik semaforů, které budou při řízení dopravy spolupracovat. „Věříme, že se technicky podaří docílit toho, aby řidiči, kterým se na začátku opravované trasy rozsvítí zelená, ji projeli celou plynule. Docíleno by tím bylo takzvané zelené vlny," vysvětlil třebíčský dopravní inženýr.

Zda bude opatření fungovat a zajistí plynulost dopravy, se teprve ukáže. Jako ne úplně šťastná se však zatím jeví objízdná trasa přes Stonařov ve směru z Třebíče na Jihlavu.

Ve Stonařově se totiž už teď jezdí podle provizorních semaforů pouze jedním jízdním pruhem. K současnému chaosu se navíc od pondělí přidává ještě uzavírka průtahu Příseky, kde budou stavbaři pracovat na napojení k novému obchvatu obce. Objízdná trasa povede přes už teď dost zatížený Stonařov. Řidiči tam tak mohou počítat se zdržením v řádu několika desítek minut.

Znalí řidiči si cestu najdou

Pro neznalé řidiče to může být zásadní komplikace, která může cestování výrazně ztížit. Místní si ale, zdá se, poradí. „Jezdím mezi Jihlavou a Brtnicí i čtyřikrát denně. Jsem rád, že mohu využít neoficiální objížďku přes Uhřínovice. Až se zavře silnice na Příseku, alternativou bude cesta z Brtnice přes Luka nad Jihlavou do Jihlavy. Musím ale počítat s tím, že to bude delší cesta a déle to i potrvá," řekl Lukáš Kružík z Brtnice.