„Důvodem přerušení automobilového provozu bude oprava železničních přejezdů. Dva úseky silnice v prostoru obou přejezdů, každý v délce asi dvaceti metrů, budou zcela uzavřeny od pondělí 10. června od 7 hodin do pondělí 17. června do 22.30 hodin," informoval mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.

Řidiči tak budou muset počítat s objížďkami. Ve směru z Třebíče na Jihlavu povede objízdná trasa od křižovatky ulic Pražská a Dr. Antonína Hobzy, na kterou řidiči odbočí. Dále pojedou po ulici Koželužská až do Starče. „Ve Starči odbočí na silnici III/401 a pojedou do Červené Hospody, kde se napojí zpět na na silnici I/23," dodal Jiří Macura z odboru dopravy krajského úřadu. Cesta v opačném směru povede po stejné trase. Řidiči, kteří budou chtít zamířit směrem na Telč, zvolí objízdnou trasu přes Čechočovice.

Dopravní obsluha oblasti bude umožněna přes silnici v ulici Řípovská, na kterou se řidiči napojí z ulice Koželužská a dále po ulici Seifertova. „Tato trasa nebude vyznačena dopravním značením," doplnil Macura.

Komplikace pochopitelně nastanou také v městské autobusové dopravě. A dotknou se linek 1, 5 a 14. Zrušeny budou zastávky Revoluční a U Kapličky. „Zastávka Sucheniova bude nahrazena zastávkou Borovina Janův mlýn," řekl vedoucí odboru dopravy na třebíčském městském úřadě Aleš Kratina. Zrušeny budou také zastávky Řípov rozcestí a Poušov.

Pro Borovinu to nebude jediná letošní dopravní uzavírka. „Chystá se oprava silnice v ulici Koželužská. Ale nejdříve o prázdninách," sdělil Kratina.

Opravovat se nebude pouze přejezd v Třebíči. Již zítra bude uzavřen také přejezd na silnici třetí třídy mezi Náměští nad Oslavou a Březníkem (III/39212). Objížďka vede po silnicích I/23 do Kralic nad Oslavou, v Kralicích dále po silnici II/392 do Březníka a poté zpět na silnici III/39212.

Oprava přejezdu pochopitelně zkomplikuje také dopravu po železnici. V úterý bude výluka platit v úseku Rapotice Náměšť nad Oslavou od 7.10 do 17.00. „Důvodem je úprava geometrické polohy kolejí a výhybek ve stanici Kralice nad Oslavou spojených s opravou přejezdu mezi stanicemi Kralice a Náměšť," řekl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Uzavírka přejezdu potrvá sice pouze jeden den, s výlukou se však budou muset cestující vypořádat rovněž ve středu. Autobusy nahradí vlaky od 7.20 do 15.20. „Půjde o opravu výhybek ve stanici Studenec. Obě výluky jsou se zajištěním náhradní autobusové dopravy," dodal Jakub Ptačinský.

Uzavírky železničních přejezdů na Třebíčsku:

21. května silnice III/39212 Náměšť nad Oslavou Březník:

Objížďka vede po silnicích I/23 do obce Kralice nad Oslavou, v obci Kralice nad Oslavou dále po silnici II/392 do obce Březník a poté zpět na silnici III/39212.

Uzavírka silnice I/23 (ulice Sucheniova a Pražská) v prostoru železničních přejezdů v termínu od 10. června do 17. června:

ve směru Třebíč - Jihlava (Jihlava Třebíč) bude vedena obousměrně od křižovatky silnice I/23 se silnicí II/410 po silnici II/410 do Starče na křižovatku se silnicí III/4101 a dále po silnici III/4101 do místní části Červená Hospoda na křižovatku se silnicí I/23.

ve směru Třebíč - Telč (Telč Třebíč) bude vedena obousměrně od křižovatky silnice I/23 se silnicí II/410 po silnici II/410 přes Stařeč do Čechočovic na křižovatku se silnicí III/4106 a dále po silnici III/4106 přes Čechočovice na křižovatku se silnicí I/23.