Podle vedoucího třebíčského provozu Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Miroslava Černého se totiž silniční úsek u Jaroměřic uzavře možná až na dva měsíce. „Zakázka se teprve před pár dny soutěžila a bude záležet na vítězné firmě, jak k tomu přistoupí. Určitě to ale bude nejnáročnější dopravní situace na Třebíčsku," poznamenal.

Opravovat se bude silnice od křižovatky na Vacenovice ve směru do města. V blízkosti tamního hřbitova se nyní buduje nový supermarket. „Na silnici by kvůli tomu měl přibýt odbočovací pruh," podotkl místostarosta Jaroměřic Josef Číž.

Oprava téměř dvoukilometrového úseku vyjde podle odhadů na více než osm a půl milionu korun. Silnice je v majetku Kraje Vysočina. Řidiči se během prací musejí připravit na uzavírku silnice a objížďky.

S citelným zdržením se řidiči setkají také při cestě z Třebíče ve směru na Brno. Ředitelství silnic a dálnic tam už zahájilo dvě rekonstrukce. Na trase se opravuje most přes Mlýnský potok ve Vladislavi a také velká část průtahu Náměští nad Oslavou, včetně mostu.

Obě stavby lze projet kyvadlově, dopravu tam řídí semafory. Jejich umístění v Náměšti se však velmi často mění, jak stavbaři postupují, a v místech vznikají nebezpečné situace.

„Pracuje se tam na několika místech současně a řešit dopravní omezení semafory, a ne objížďkou je vždycky složité," mínila vedoucí vysočinské ŘSD Marie Tesařová.

Stavební stroje se v Náměšti pohybovaly už předloni. Tehdy opravovaly ulici Třebíčskou, nyní pracují hlavně ve východní části města. V posledních dnech se ale vrátily i na Třebíčskou. „Předloni jsme tuto část po rekonstrukci kanalizace opravit nestihli. Udělalo se to tehdy provizorně bez patřičné únosnosti. Letos se to dělá vše kvalitněji," vysvětlila Marie Tesařová.

Práce v Náměšti i ve Vladislavi by podle ní měly skončit v říjnu. „Stavební firma z Náměště nám hlásila, že je čtrnáct dní v předstihu, ve Vladislavi to zatím probíhá podle plánu. Dělníci se tam budou brzy přesouvat na druhou polovinu silnice," popsala vedoucí ŘSD na Vysočině.

Novou vozovku by měli stavbaři položit také v Třebíči. Kromě právě budovaného nového Podklášterského mostu budou v létě pracovat také na opravě komunikace a opěrné zdi v úseku od křižovatky ulic Sucheniova a Koželužská k areálu bývalé továrny Bopo v Borovině.

Velkou rekonstrukci silnice plánuje Kraj Vysočina také mezi Kouty a Čechtínem. Nové by po letošním létě měly být také všechny úseky průtahu Budišova.

V Krahulově se má opravit opěrná zeď při výjezdu z obce na Okříšky. „Už se pomalu rozpadá, takže se to už musí udělat," podotkl Miroslav Černý.