Do Evropy tak pronikl až z Ameriky i Chrysler PC Cruiser. Vzhledem k množství jeho prodaných kusů v oficiální síti dealerů Chrysler u nás není neznámým vozem a lze ho tedy na silnicích potkat celkem často. To ale nic nemění na faktu, že se jedná o vozidlo, které určitě stojí za pozornost. Chrysler PT Cruiser ze začal vyrábět v roce 2000 a ihned se také začal oficiálně prodávat 
v Evropě. Vzhledem ke skutečnosti, že Chrysler v té době patřil z poloviny Mercedesu a společnost tedy nesla název Daimler Chrysler Motors Company, nalezl pod kapotou PT Cruiseru místo také dieselový motor z produkce MB. Montáž vozu probíhala v Mexiku a také v sousedním Rakousku. Na výběr byly zážehové motory s obsahem 1.6, 2.0, 2.4 litrů (posledně jmenovaný i s turbem) nebo již zmíněný turbodiesel 2.2 l.

PT Cruiser si od počátku získal širokou klientelu jeho vyznavačů, další se přidali později, když opadly prvotní rozpaky konzervativních řidičů. Jak už název napovídá („P" – personal, „T"- transport, Cruiser) tento nový Chrysler nižší střední třídy byl určen pro pohodovou přepravu cestujících, jejíž součástí mělo být i pobavení a zážitek z jízdy. To platilo dvojnásob u kabrioletu, který se vyráběl od roku 2005. Chrysler ukončil výrobu tohoto atraktivního vozu v roce 2010. Do té doby bylo vyrobeno celkem 1.35 milionů PT Cruiserů.

Ve stylu předválečných let

Když se na tento nezvyklý vůz podíváme, nelze než potvrdit záměr výrobce. Karoserie kopírující vozy předválečných let je přímo určena těm, kteří se chtějí odlišit a opustit uniformitu dnešní automobilové konfekce. Ale Chrysler nezůstal jen u kabátu. Retro styl nás uvítá i uvnitř, kde také přístrojová deska s volantem a řadící pákou hlásá odkaz k dávné minulosti. Uživatel si mimo jiné díky široké škále motorů může zvolit, jakým temperamentem bude jeho vůz oplývat. Ceny PT Cruiserů na našem trhu jsou velice příznivé a vzhledem k cenám náhradních dílů se jedná o velice lákavý způsob, jak získat auto pro radost i všední používání.

Atraktivní doplněk

Této nabídce neodolala také Nela Kašpárková, která PT Cruisera dostala jako dárek od svého přítele. Její Cruiser k nám doputoval ze země galského kohouta. Zde prodělal havárii a, jak už to bývá, ve Francii také dospěli k závěru, že už se vůz nevyplatí opravovat. Proto se vozu ujaly zlaté české ručičky, které dokázaly milého Chryslera přivézt do stavu v jakém ho můžeme spatřit dnes. V atraktivním dvojbarevném lakování je tento PT Cruiser dokonalým doplňkem své neméně atraktivní majitelky!

Jan Kotlík