Přestože jsou podobné případy raritní, neznamená to, že s nimi restauratéři nemají zkušenosti. „Stalo se nám to tu třikrát. Pamatuji si asi na čtyřicetiletého muže, který poobědval na zahrádce a zmizel,“ vzpomíná Michaela Suchá z vinárny Ráchel.

Když už se lidé rozhodnou vyhnout se kasírování, jejich drzost většinou nezná mezí. „Měli jsme tu asi dvacetileté mladíky, seděli uvnitř restaurace. Opili se, udělali útratu asi za dva tisíce a pak se chtěli vypařit. Ale naštěstí jsme je chytli. Zavolali jsme policii a ta to s nimi vyřešila,“ dodává Suchá. Mladí muži si zřejmě chtěli přilepšit při své sociální podpoře. „Za letošek jsme řešili zatím šest podvodných útrat. Loni to bylo celkem 20 a z toho osm udělal jediný člověk. Předloni bylo podobných případů deset. Dá se říct, že většinou podobné prohřešky páchají místní občané,“ doplnila statistiku útěků bez zaplacení tisková mluvčí městské policie Ilona Staňková.

A kteří hosté se v restauracích chovají slušněji – ti domácí, či zahraniční? Většinou cizinci, shodují se číšníci a číšnice. „Záleží na jednotlivcích. Je fakt, že lidé z ciziny více děkují, ale také je po nich větší nepořádek,“ přemýšlí Veronika Vaňková.