Uzavře se tím program obnovy celého střešního pláště hlavní zámecké budovy zahrnující i statické zajištění krovů, který začal v roce 2002. Celkové náklady hrazené státem dosáhly přibližně 36 milionů korun. 

Práce na poškozených stropech začaly už loni na podzim, od začátku letošního roku pokračují druhou etapou. Řemeslníci museli nejdříve odkrýt konstrukci stropů, odstranit dlažbu a masivní zásyp. „Poškozené části stropních trámů se pak vyřezávají a nahrazují novým a zdravým dřevem. Zároveň se trámy chemicky ošetřují," řekl zámecký kastelán Marek Buš.

Obnova střešního pláště, která začala v roce 2002, byla podle Buše zásadní. Střechy získaly novou krytinu včetně komínů. „Do objektu hlavně nesmí zatékat, teprve pak se mohou dělat další práce," řekl kastelán. Při odkrytí konstrukce se navíc zjistilo i masivní napadení dřevomorkou.

V minulých letech se na zámku uskutečnilo také odvodnění nádvoří a výměna elektroinstalace. Do dalších let je podle Buše hlavní prioritou restaurování pískovcových arkád, které jsou dokladem renesanční architektury na Moravě. „Povrchové vrstvy jsou už hodně degradované a rozpadají se," podotkl Buš. Restaurování si podle něj vyžádá nejméně 15 milionů korun.

Rekonstrukce čeká v příštích letech také zimní zahradu v jihozápadní části zámku, nutné je odvodnění teras. Celý zámek by měl také dostat nové omítky. „Pokud by byly peníze, mohlo by se všechno uskutečnit během několika let," věří Buš. Případné další práce jsou obsaženy v rozvojové studii celého zámeckého areálu.

Náměšťský zámek je původně gotickým hradem, z něhož se však dochovala pouze válcová obranná věž z kamene. Gotický charakter stavby vystřídalo baroko v zámecké kapli a ve výzdobě interiérů. Odkaz renesance je vidět hlavně na nádvoří.

Zámek patřil do roku 1945 rodu Haugwitzů, poté sloužil krátce jako letní sídlo prezidenta Edvarda Beneše. Dnes je v něm umístěna kolekce tapisérií z doby od první poloviny 16. století do poloviny 19. století. V zámecké knihovně i na nádvořích se pravidelně pořádají koncerty vážné i folkové hudby, které navazují na hudební tradice počátku 19. století.