„Největší mráz naměřili meteorologové v Hubenově na Jihlavsku, a to minus 20 stupňů Celsia. Dosavadní rekord z roku 2016 měl hodnotu minus 16,5 stupňů," sdělila Andrea Kvapilová z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejstarší rekord padl v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku. Na tamní stanici ukázaly přístroje teplotu minus 18,5 stupňů, zatímco dosavadní rekord s hodnotou minus 17,2 stupně byl z roku 1964. Rekordní mrazy dnes byly také v Dukovanech a Moravských Budějovicích na Třebíčsku, Bystřici nad Pernštejnem a Vatíně na Žďársku a v Košeticích na Pelhřimovsku.

Na některých místech Česka teploty v noci na dnešek klesly pod minus 25 stupňů Celsia. Největší mráz meteorologové naměřili v jihočeských Volarech, kde bylo 28,5 stupně pod nulou. Naopak překvapivě teplo bylo díky inverzi na hřebenech hor. Například na Labské boudě v Krkonoších klesla teplota jen na minus 3,3 stupně. Nechladnější noc prožili lidé na jihozápadě republiky. Na šumavské Jezerní slati meteorologové naměřili minus 27,9 stupně a v Hliništi na Prachaticku teploměr ukázal minus 27,5 stupně Celsia.

Také noc na sobotu bude v Česku mrazivá. Podle předpovědi ČHMÚ budou nejnižší teploty klesat na 12 až 17 stupňů pod nulu. Při nízké oblačnosti bude kolem minus deseti. Na Vysočině by mělo být v noci na sobotu jasno nebo skoro jasno, místy nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy, ojediněle možnost slabého sněžení. Nejnižší noční teploty na minus 11 až minus 15 stupňů, v údolích může být místy až kolem minus 18 stupňů Celsia.