Olympiáda vůbec ne malá. Zapojí se do ní 27 obcí z okolí. Potrvá šest dnů. Soutěžit bude 475 startujících v 26 disciplinách. A na závěr se rozdá 716 medailí.

Sportovní podnik začne slavnostním ceremoniálem v úterý večer na náměstí. Olympijský oheň přinesou nejúspěšnější sportovci předchozí olympiády.

Děti se k účasti v soutěži rozhodují samy a dobrovolně. Samy si vybírají disciplíny, ve kterých budou soutěžit, samostatně si také tvoří týmy. Toho si organizátoři cení.

„Olympiáda je v přístupu k dětem výjimečná. Není to žádná přehlídka teplákových souprav,“ říká místostarosta Náměště Jan Kotačka. Volnost a samostatnost v soutěži přinesla už nyní jeden zajímavý poznatek. Děti si volí především sporty, ve kterých se nemusejí moc hýbat – například bowling nebo střelbu. „Ústup je znát i u fotbalu a florbalu, to mě trochu překvapilo,“ přiznává Kotačka.

Olympiáda se v Náměšti nad Oslavou koná již počtvrté. Letos poprvé na nových sportovištích – ve sportovním areálu Hájek, ve skateparku a atletickém oválu u ZŠ Husova a na zimním stadionu. Tam chtějí pořadatelé na betonové ploše pořádat závod v in line bruslení. Sportovat se ale bude například i na vojenském letišti, v petanque.