O vypsání referenda v úterý navečer jednomyslně rozhodli zastupitelé. „Jedná se o velice závažnou věc. Úložiště by ovlivňovalo život v lokalitě. Občasné to vnímají s obavami. Referendem by váhu nesouhlasu maximálně povýšilo,“ řekl starosta Jaroslav Soukup.

Oproti původnímu záměru zastupitelé o několik týdnů posunuli termín. Referendum se uskuteční v sobotu 16. června. Původně se mělo konat už o tři týdny dříve, někteří místní lidé ale namítali, že by všelidovému hlasování měla předcházet důkladná informační kampaň.

Budišovští se připojí k akci Den proti úložišti 21. dubna.
Den proti úložišti se poprvé na Třebíčsku koná na dvou místech

„Občan by měl dostat prostor na to, aby objektivně posoudil rizika a přínosy úložiště. S mnohými lidmi jsem mluvil, potřebné informace nemají,“ apeloval na zastupitele jeden z odpůrců stavby Jaroslav Vysoký.

Zastupitelé Jaroměřic nad Rokytnou na své úterní schůzi v kulturním domě v Ratibořicích zároveň vyslovili zásadní nesouhlas s průzkumy i s vybudováním úložiště na samosprávném území města. Jejich stanovisko bude platné bez ohledu na výsledek referenda. V neposlední řadě zastupitelé souhlasili s obsahem petice proti úložišti, pod kterou se podepsalo
1 500 lidí z města a okolních obcí. Petici radnice zašle Ministerstvu životního prostředí, které vydává povolení ke geologickým průzkumům pro hledání úložiště.

Na uspořádání místního referenda radní vyčlenili sto tisíc korun. Aby bylo referendum platné, musí přijít hlasovat alespoň 35 procent voličů. V případě Jaroměřic nad Rokytnou to znamená 1 158 lidí.

Lokalitu Na Skalním, která zasahuje do katastru Jaroměřic nad Rokytnou a dalších okolních obcí, zkoumá Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) spolu s další lokalitou u Budišova zvanou Horka a sedmi dalšími v zemi. Letos chce SÚRAO počet vhodných lokalit zúžit na čtyři a na nich zahájit podrobné průzkumy.

Ilustrační foto.
Náměstí zaplní Jarmark a Den Země