„Jejich obsah je z třiceti procent recyklovatelný odpad, dalších dvacet procent tvoří bioodpady," upozornil Pavel Gregor, jednatel svozové firmy Esko-T, která patří svazku obcí. Jejich obyvatele dělí Pavel Gregor na uvědomělé, kteří třídí vše, co lze, další skupinou jsou pak ti, kteří netřídí téměř nic.

Do první skupiny patří například Andrea Poláková z Třebíče. „Doma třídíme plasty a sklo, v poslední době taky bioodpad, protože nedaleko domu máme kompostárnu. Tam vozíme hlavně listí ze zahrady," podotkla.

Opakem jsou podle Gregora lidé neuvědomělí. „Jejich reakce je často taková, že když si zaplatili poplatek, tak budou do popelnic dávat, co chtějí, a třídit nemusí. Neuvědomují si ale, že jejich obec za to draze platí v podobě svozu popelnic, za tříděný odpad se jim naopak neúčtuje nic," popsal jednatel společnosti Esko-T.

Na obce se v prvních dnech letošního roku obrátil i vedoucí skládky v Petrůvkách Luděk Mašeja. Zmínil se o dohledu České inspekce životního prostředí (ČIŽP), jejíž pracovníci se na skládce pravidelně objevují. „Při kontrole probíhají podrobné prohlídky navážených odpadů. Ty nesmí obsahovat recyklovatelné materiály papír, plasty, kovy, sklo, jinak se vystavujeme pokutám," zdůraznil.

Kromě obalů, které se vyprázdní v domácnostech a poté vyhazují, upozornil Luděk Mašeja také na nešvar stavebních firem. „Na skládku nesmí odpady na bázích sádry, tedy sádrokarton," zmínil.

Také loni inspektoři skládku kontrolovali, vzápětí vyměřili pokutu ve výši dvacet tisíc korun. „Pochybení se týkala podmínek stanovených integrovaným povolením a provozním řádem," potvrdila mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Příště by se Esko-T chtělo podobným nepříjemnostem vyhnout. V případě zjištění nepovolených materiálů přivážených na skládku může obsluha takový náklad odmítnout přijmout.

Hlavně stavbaři jsou podle Pavla Gregora netříděním odpadu sami proti sobě. „Je tam velký cenový rozdíl. Za dovoz do Petrůvek a uložení odpadu musí firmy zaplatit, odpad se tam zváží a vystaví se doklad nebo faktura, za sběrné dvory ani barevné kontejnery se ale nic neplatí," připomněl jednatel svozové firmy Esko-T.

Pokuty pro skládku, kterou provozuje firma Esko-T, nebo nepřijetí odpadu jsou pouze jedněmi z prostředků, jak lidi k třídění přimět. „Stát se chystá zpřísňovat ukládání komunálního odpadu a určitě se v budoucnu dostaneme do situace, kdy se tam recyklovatelný odpad nebude moci objevovat vůbec," upozornil jednatel Esko-T. „Na nás je vyvíjen neustálý tlak, abychom zpřísňující se normy přenášeli dál, do obcí i na firmy. Děláme v tomto směru, co můžeme," řekl Pavel Gregor.