Mandlové brambory

Ingredience: 150 dcl šlehačky, 50 g cukru, dřeň z půlky vanilky, 200g hořké čokolády, na polevu bílá čokoláda, 40 g kakaa, 100 g mandlí, lžička koňaku, kousek kakaového másla.

Postup: V hrnku převaříme šlehačku s cukrem a dření z půlky vanilky, přidáme hořkou čokoládu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Do druhého dne necháme ustát. Pak vmícháme kakao, lžičku koňaku a umyté oloupané, lehce opražené umleté mandle. Vytvarujeme oválky, necháme je v chladu mírně ztuhnout, poté přelijeme rozehřátou bílou čokoládovou polevou a navrch ozdobíme mandlí.

Poleva: Ve vodné lázni rozehřejeme bílou čokoládu s kouskem kakaového másla nebo ztuženého tuku.

 

Pečené taštičky

Ingredience: 420 g hladké mouky, 250 g tuku Omega, jedno balení sušeného droždí, 400 ml studené vody, 2 vejce, sůl, balíček vanilkového cukru, 2 lžíce moučkového cukru na posypání.

Náplň: 200 g libovolné náplně – ořechové, tvarohové, povidlové apod.

Postup: Mouku osolíme, nastrouháme tuk, přidáme kvásek z droždí a vody, vejce. Vše promícháme, až vznikne tužší těsto. Na posypaném vále těsto vyválíme a pak z něj vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm. Do středu vložíme trochu náplně, v polovině přehneme a okraje pečlivě přitiskneme. Naskládáme na plech na pečící papír, pečeme 15 min. dozlatova při 210 °C. Ještě teplé posypeme vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým cukrem.

Dobrou chuť

Ludmila Uhrová