Po městu žádali sedmdesátiprocentní slevu. Ochotni ale byli přijmout i kompromisních 50 procent, které při včerejším jednání zastupitelů navrhl Jaroslav Fiala (KSČM). To neprošlo. Naopak těsná většina zastupitelů schválila původní návrh o třicetiprocentní slevě.

„Až z nás vyprchá zdrcení z tohoto hlasování, tak budeme apelovat na nájemníky, aby si byty za tuto neuvěřitelně vysokou cenu nekupovali. Pokud by to udělal jeden, mohlo by to vedení města brát jako precedens a jednání o dalším snížení ceny by se tím zablokovalo," upozornil zástupce nájemníků Jiří Marek.

Špatný stav bytů

On a jeho sousedé dlouhodobě upozorňují na špatný technický stav bytů, netěsnící okna, zastaralé rozvody elektřiny nebo nefunkční odpady. „Z třicetiprocentní slevy jsme se ale při mnoha jednáních s vedením města nehnuli ani o píď, přitom důvodů, proč bychom měli získat vyšší, je mnoho. Většinu věcí, které si nájemnici v bytech opravili, si totiž koupili za vlastní," podotkl Jiří Marek.

Radnice ani komise pro prodej bytů v ulici Husova, kterou vytvořili radní a další zastupitelé, však z požadavku neustoupily. Loni radní navrhovali rovněž třicetiprocentní slevu z odhadu, ale podmíněnou dlouhodobým nájemním vztahem nebo brzkým zaplacením požadované kupní ceny.

Nyní radnice přišla s třicetiprocentní slevou pro všechny a dalšími údajnými výhodami. Nájemníci si sice budou muset zaplatit vypracování odhadu na byt, což je může vyjít i na pět tisíc korun, radnice po nich ale bude chtít pouze předběžný zájem. Tím lidé neztratí předkupní právo, které jako nájemníci mají, a pokud i po stanovení ceny za byt ho koupit odmítnou, o své právo tím v budoucnu nepřijdou.

Na vyšší slevu než třicetiprocentní prý radnice přistoupit odmítla. „Naší snahou bylo, nabídnout byty nájemníkům za cenu, která pro ně bude výhodná a která neodporuje zákonu. Ten totiž v podstatě říká, že výše případné slevy oproti cenám v místě a čase obvyklým, musí být odůvodnitelná," upozornil místostarosta Jan Kotačka (Spolupráce-aktivity).

Odůvodnitelná sleva

„A podle nás 30 procent odůvodnitelných je. Jít za tuto hranici by znamenalo vystavit se riziku policejního vyšetřování za nehospodárné nakládání s majetkem města," poznamenal.

Radní upozornili na případ ze Znojma, kde se v posledních dnech rozeběhlo policejní vyšetřování kvůli loni v listopadu více než stovce prodaných městských bytů. Znojemská radnice se je rozhodla prodat v balíku za minimální cenu 40 procent z odhadu. Vítězná pražská realitní firma FK Capital za ně nakonec zaplatila více, přesto se případem začala zabývat policie. Trestní oznámení podal Nadační fond proti korupci. Vyšetřovatelé si podle Znojemského deníku předvolávají k výslechu i městské zastupitele.

Někteří zastupitelé Náměště nad Oslavou však obavy radních nesdílejí a požadovali vyšší slevu pro nájemníky z Husovy ulice. „Znojmo obchodovalo s realitkou, my jednáme přímo s nájemníky, a to je rozdíl," mínil Jaroslav Fiala.

Zastupitel Ivo Matoušek (Změna! Rozhodnete?) zase vedení města obvinil, že neplní to, co mu zastupitelé v říjnu loňského roku vytkli za úkol. Zastupitelé totiž tehdy prodej bytů odložili s tím, že se s nájemníky na konečné ceně dohodne, což se nestalo. „Vedení města není schopno nebo ochotno respektovat vůli zastupitelstva. Vedení města, které nedodržuje sliby, není dobrým vedením," zdůraznil opoziční zastupitel.

Zvýšit slevu nad 30 procent však podle radních nebylo z legislativních důvodů možné.

Nájemníci nyní mají čtyři měsíce na vyslovení předběžného zájmu o koupi bytu. Následovat by mělo ocenění bytu a případný další souhlas s koupí ze strany nájemníka. Ti, kteří o to zájem neprojeví, zůstanou dál jeho obyvateli s nájemním vztahem vůči radnici jako dosud.

Velká investice

Vedení města si nechalo zjistit, kolik by stály kompletní opravy městských bytových domů v Husově ulici v případě, že by se je rozhodlo opravovat. Podle starosty Vladimíra Měrky (SNK) by to bylo přibližně 80 milionů korun.