Správní rada ZMVŠ loni rozhodla, že škola, která má finanční problémy a nedostatek studentů, už nebude přijímat studenty do prvních ročníků.

„Předložený návrh smlouvy je v rozporu s dřívějším usnesením zastupitelstva, které rozhodlo, že podpora města by neměla být dlouhodobá, ale pouze jednorázová a překlenovací," řekl místostarosta Pacal. S konečnou platností o návrhu Vzdělávacího institutu Praha rozhodnou třebíčští zastupitelé 17. března.

Třebíčská vysoká škola bude fungovat minimálně ještě příští akademický rok, aby současní studenti mohli dostudovat. Ani nepřijímání nových studentů podle starosty Pavla Janaty (KDU-ČSL) ještě neznamená definitivní zánik školy.

„Pokud by se objevil strategický partner, který by byl ochoten a schopen školu podpořit a vložit peníze i do dalšího rozvoje, bylo by to přinejmenším k jednání," řekl už dříve Janata.

Do finančních potíží se škola dostala poté, kdy kvůli pochybení minulého vedení při realizaci projektu v letech 2009 až 2011 musela vrátit dotaci a zaplatit penále téměř sedm milionů korun.

ZMVŠ zahájila činnost na podzim 2003 s desítkou studentů, kterým nabízela tříleté bakalářské studium oboru aplikovaná informační technologie. Zakládajícími subjekty byly město Třebíč, Hospodářská komora Třebíč a společnost Vivat Akademia. V současné době má škola 22 studentů.