„Momentálně je dálnice v provozu, jen kolem stého kilometrů je ještě jedno odstavené auto, nicméně situace se mění každým okamžikem,“ informovala ve čtvrtek půl hodiny po poledni vysočinská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Obecně je řidičům osobních automobilů doporučováno nenajíždět na dálnici D1, a pokud už po dálnici osobní auta jedou, doporučuje se D1 před Vysočinou směrem na Prahu opustit na exitech 162 Velká Bíteš na silnici II/602 a najet až na exitu 112 Jihlava, případně ještě dále. Pokud řidiči na Vysočině nemusí nikam naléhavě vyjíždět, je s ohledem na předpověď počasí, kdy se očekávají další sněhové přeháňky, vítr a sněhové jazyky, lepší cestu odložit.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem, sněžením, závějemi, náledím a sněhovými jazyky aktuálně platí až do 9 hodin ráno pátku 19. ledna. „Očekáváme zataženo se sněžením, přechodně i silnějším, které bude později od západu přecházet na většině území do deště se sněhem nebo deště. Mírný jižní až jihozápadní vítr bude postupně zesilovat na silný 8 až 12 metrů za sekundu, s nárazy 20 až 25 metrů za sekundu. Od vyšších poloh se očekává tvorba sněhových jazyků,“ sdělil k počasí na Vysočině Peter Hruška z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ilustrační foto.
Sněžení pomohlo sjezdovkám, provoz zahajují i v Karasíně