Hlavní budova zámečku je od února tohoto roku v havarijním stavu. Z důvodů působení dřevokazného hmyzu se zde zřítil strop v prvním podlaží.

"Z dosud získaných zjištění statických poruch stropních nosných konstrukcí a nově zjištěných poruch krovu vyplývá, že bude nutná rozsáhlá oprava krovu a střešního pláště zámečku,“ říká radní kraje pro oblast sociálních věcí Jiří Vondráček. A dodává: Navíc bude nutná výměna půdních a nosných stropních konstrukcí a rozsáhlá výměna nosných stropních konstrukcí nad prvním nadzemním patrem."

Nyní v ústavu působí sedm desítek různě mentálně handicapovaných klientů. Osmačtyřicet z nich je dočasně ubytováno v pronajatých budovách v Náměšti nad Oslavou.

Rada rovněž pověřila krajské správce majetku, aby prověřili varianty využití budovy k dalším účelům.

Zároveň pověřila krajské správce majetku prověřením všech variant využití této budovy k dalším možným účelům.

„Budoucí využití ÚSP Jinošov by mělo být i nadále zaměřeno na péči o klienty s těžkou a hlubokou mentální retardací, pro které by mělo sloužit II. NP hlavní budovy,“ říká Svatošová.

„První patro pak bude sloužit k terapeutickým účelům, rekvalifikaci přizpůsobivých klientů a nácviku praktických dovedností pro klienty určené k začlenění do běžné společnosti v rámci projektu Transformace a humanizace sociálních zařízení,“ dodává.

V této chvíli začíná postupné projektování prováděcí dokumentace k řešení statických problémů.

„Nyní se bavíme o tom, jak zámeček – jako památkově chráněný objekt – efektivně zrekonstruovat tak, aby mohl plnit svou původní funkci a zároveň dodržet náročné požadavky např. na hygienické zázemí klientů. Umístění jednoho klienta do odpovídající prostor předpokládá podle našich propočtů 1,5 – 2 mil. Kč investic,“ oznámil na tiskové konferenci hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

Kraj plánuje na oživení ÚSP Jinošov čerpat i prostředky z Integrovaného operačního programu.