„Jde o standardní osvětovou akci o drogách, se kterou jezdíme po naší republice. Probíhá většinou v kinech a kulturních domech. Protože je tato akce podporována pojišťovnou, je pro mládež zadarmo. Jezdí vždy zpěvák s odborníkem, někdy se promítá i film. Vše kombinujeme podle místních podmínek,“ přiblížil Ivan Douda.


„Já problémi s drogami na rozdíl od některých mladších nemám. Za mě toho tolik nebylo. Tyhle štace už jezdíme šestnáct let. Oživuji je tím, že na na nich hraji písničky. Kormě mě jezdívá ještě hrát Jan Kalousek, Julián Záhorovský a Anna K,“ řekl zpěvák Ivan Hlas.


Současná mládež je otevřenější


Podle Ivana Hlase je zajímavé sledovat s odstupem let, jak se děti v publiku mění. „Jsou čím dál tím více otevření. A to je dobře. To dříve tak úplně nebylo,“ líčil zpěvák.


Původně tyto akce pořádali pro středoškoláky, teď jsou v publiku děti z šestých tříd, i mladší ročníky.


Že ze strany mládeže je o tuto tematiku zájem, nasvědčují i slova psychologa Ivana Doudy: „Dnes tu byly ráno děti z nižších ročníků a bylo vidět, že už leccos o drogách vědí, možná více než dospělí. Měli zájem se dozvědět něco víc.“


Co považuje za největší problém u mládeže setkávající se drogami, nastnínil: „Úplně objektivně vzato, největším problémem je kouření normálního tabáku. Ani přes četné kampaně kuřáků neubývá, spíše přibývá. Přibývá především žen, které kouří.“ Připomenul i negativa alkoholové závislosti.

Závislost nelze vždy odhalit včas


Na přetřes přišly i ilegální drogy, následky jejich užívání, přenosné nemoci. Mládež zajímalo, jak lze poznat závislost na drogách. „U některých případů to rozeznat jde – například, že dotyčný o sebe přestane dbát. Bohužel u některých se to pozná, až se začnou ztrácet věci z domova nebo ze školy. Jak jde o peníze, je pravděpodobné, že dotyčný je na drogách déle,“ líčil Douda.


Na učitele apeloval: „Škola by měla mít na nástěnce spojení na protidrogovou poradnu, kam se mládež obrátí, aniž by o tom kdokoliv věděl.“