V těchto dnech také pracovníci z Agentury ochrany přírody a krajiny vyjíždí společně s hasiči k vodním plochám zachraňovat přimrznutá zvířata.

„Ve většině případů nám volají lidé, kteří vidí na vodě nehýbající se opeřence. Ti však nejsou pokaždé přimrznutí,“ řekl Deníku František Kunc z Pavlovské záchranné stanice, následně dodal, že mnohdy stačí jen zvíře vyplašit a ono odlétne.

Labutě plující po rybníce se při prudkém ochlazování snaží zatahovat nohy k tělu. Tím si zachovávají tepelnou energii. Zvíře pak ve většině případů vypadá, jako by bylo přimrzlé.

„Doporučuji ptáka chvíli pozorovat. Pokud se nepohne, stačí zaklepat na led a tím jej vyplašit. Rozhodně nedoporučujeme házet po něm různé předměty. Mohl by utrpět nějaké zranění,“ upozornil Kunc.

K několika případům vyjížděli i hasiči z Pelhřimovska. Ti musí na často tenkém ledě pomocí žebříků a jiných pomocných nástrojů a zařízení zvířata opatrně osvobozovat.

„Stává se však, že když už nás od sebe dělí několik decimetrů, opeřenec začne náhle máchat křídly. Nakonec se z ledového sevření vyprostí sám a odletí pryč,“ popsal situaci Jiří Hörner, ředitel pelhřimovských hasičů.