Není tomu tak dávno, co útulek zůstal bez peněz i bez šéfa. V nouzových podmínkách, bez výplat a bez elektřiny se však zaměstnanci o zvířata dál starali. V nouzi pomohlo město. Útulek pod svou správu v polovině roku převzala městská policie a ukazuje se, že to bylo dobré řešení. V útulku je čisto, ve skladech a v evidenci pořádek, lepší pracovní podmínky mají i zaměstnanci. A psů v útulku výrazně ubylo. Daří se pro ně nacházet nové majitele.

„Psů tu máme 29. Když útulek přebírala městská policie, bylo jich tady kolem šedesá- ti. Přesně to nevíme, protože evidence chyběla. Dříve se na ni příliš nehledělo," popisuje vedoucí útulku Vlastimil Malý. A ukazuje šanony se záznamy o zvířatech. Dnes má každý pes svoji kartu podobně jako člověk u lékaře. Zaznamenávají se do ní všechny veterinární zákroky, obsahuje údaje o nálezu zvířete i o případných nových majitelích.

„Zavedli jsme pravidla, že zájemce musí psa nejdříve dvakrát až třikrát navštívit. Vzít ho na procházku, aby bylo vidět, jestli si sedí. Teprve poté dostane zvíře domů," vypráví Vlastimil Malý. Pejskové z Třebíčska nacházejí nový domov u lidí po celé zemi. Jak se to podařilo? „Je to poměrně jednoduché. Pokryli jsme klíčová místa v republice," říká Vlastimil Malý. Strategií nového vedení je nacházet pro zvířata nové majitele. Nikoli je v útulku držet a pečovat o ně celá léta.

„Útulek není prostředí, které by nahrazovalo zvířatům domov. V minulosti tu byla zvířata třeba i pět let, to je špatná vizitka. Za pět let tu pes zdomácní, a když po tak dlouhé době musí jinam, je znovu traumatizován," říká radní Pavel Heřman, který má řízení městské policie a tím pádem i psího útulku na starosti. Coby původní profesí veterinář dohlédl i na správnou zvířecí stravu. „Krmilo se tu dosti strašlivým způsobem. Psi dostávali to nejlevnější, co bylo. Drůbeží separát a těstoviny. To není právě ideální strava," poznamenává.

Psi dnes dostávají kvalitní granule garantované výrobcem. Podle Heřmana není dobré granule střídat, protože ne všechny značky jsou kvalitní a psi potom trpí zažívacími problémy. I z toho důvodu letos nebude potravinová sbírka pro útulek, na kterou si obyvatelé Třebíče zvykli v minulých letech. Ve sbírce se totiž pokaždé sešly granule a konzervy různého složení a kvality. Kdo tedy chce opuštěná zvířata podpořit, může raději poslat peníze. Transparentní účet 2700097404/2010 stále funguje.

Otevřeno denně

Milovníci psů mohou také chodit zvířata venčit. Příležitostí k tomu mají také více než v minulosti. „Změnili jsme otevírací dobu pro veřejnost. Dříve měl málokdo reálnou možnost přijít psa vyvenčit," upozorňuje Vlastimil Malý. Ve všední den je ve zvířecím útulku otevřeno od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin, o víkendu od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Další výrazná změna čeká obyvatele útulku a personál v příštím roce. Město začne budovat nový útulek v Hrotovické ulici. Hotový by měl být na podzim.