První volič v Okříškách, kráčí k volební místnosti a líčí: „První jsem byl i u předchozích voleb.“ Tentokrát ale na poslední chvíli zjistil, že zapomněl občanský průkaz. Podle svých slov se k volbám vydá znovu, své jméno Deníku neprozradil.


Vzápětí s ním k volebním místnostem vystoupaly po schodech první voličky – Eva Eva Nováčková a Eva Urbánková.


„Volby moc neprožíváme. Že jdeme volit, jsme se rozhodly rychle na poslední chvíli. To, že jdeme volit takhle brzo, to byla náhoda,“ popsala Eva Urbánková.


V první skupince voličů byl i jednadvacetiletý Martin Zeman. Proč jde volit, zdůvodnil: „Politice moc nerozumím. Ale jak se z médií dozvídám, že jde volit menšina lidí, myslím si, že je potřeba, aby šlo volit více lidí. Aby dostaly šance menší strany a politická scéna nebyla stejná.“


Úderem čtrnácté hodiny se otevřela rovněž volební místnost číslo 14 v třebíčském Fóru. Mezi přibližně dvacítkou lidí, kteří přišli volit v prvních deseti minutách voleb, byl i leader kandidátky za ČSSD pro Vysočinu František Bublan.


„Hodil jste tam ten správný lístek?“ ptal se ho s úsměvem jeden z voličů. „Doufám, že ano,“ odpověděl mu s úsměvem Bublan. Napínavé sčítání hlasů, pak bude sledovat hned na dvou místech. „Výsledky voleb budu sledovat nejprve v Jihalvě a večer se přesunu do sídla ČSSD v Praze do Lidového domu,“ informoval František Bublan.


Čekání si zkracují všelijak


Jak si dobu sezení u volební komise zpříjemňují komisaři, přiblížil Zdeněk Večeřa z Okříšek: „Třeba vyprávěním zážitků z dovolené. Sem tam padne i nějaký ten vtip.“ V komisi prý byl snad u desítky voleb, skoro u všech soudobých. Na dotaz, zda si přečtou při volbách alespoň noviny, jeho kolega Zdeněk Bartes reaguje: „Vlastně ani není až tak zase příliš času.“


Zatímco v Okříškách mají tři volební okrsky po sedmi členech, v nedalekém Řípově komise čítala osm členů.


Řípovský dvacetiletý předseda komise Milan Halfar naznačil, co jej přimělo usednout v komisi: „Přítelkyně chodívá do komise k volbám. Tak mi doporučila, abych to také zkusil.“


V okrese Třebíč se budou sbírat volební lístky z celkem 248 volebních okrsků. Nejvíce okrsků přitom má město Třebíč – 115. Na Moravskobudějovicku je 44 volebních okrsků, v Náměšti nad Oslavou 32, v Jemnici 24, v Jaroměřicích 13 a v Hrotovicích 20.


„V předešlých volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2006 byla v Třebíči volební účast 67,69 % ze všech 115 volebních okrsků Třebíčska, v samotném městě Třebíč byla tehdy volební účast 65,83 %,“ zmínila Věra Brabencová z Městského úřadu Třebíč.

EVA BÁRTÍKOVÁ
FRANTIŠEK VONDRÁK