Od první studie a jednání s dotčenými obcemi uplynuly už více než tři roky, projekt ale po celou dobu stále žil a vyvíjel se. Konkrétním výsledkem je stavební povolení pro úsek od rybníka Bezděkov u Dalešic a božími muky v katastru Slavětic. Tamní starostové by cyklostezku uvítali. „Přes léto je tady hodně cyklistů. Ještě více by se to tu oživilo, přivedlo by to další návštěvníky," zamýšlel se dalešický starosta Jaroslav Zadražil.

Podobně hovořil i jeho kolega ze Slavětic. „Při chůzi mě občas bolí kolena, na kole ale ne. Takže já jsem pro cyklistiku určitě," poznamenal starosta Jan Drexler.

Podle mluvčího Jaderné elektrárny Dukovany Petra Spilky je ale jedna z nejdůležitějších věcí prozatím nejasná. „Až se podaří získat dotaci ve výši 70 až 80 procent nákladů ze státního fondu dopravní infrastruktury, tak budeme moudřejší," podotkl.

„Příspěvek společnosti Čez bude přibližně 30 procent. Domnívám se ale, že kromě nás by do toho mohly vstoupit i další organizace a instituce, jako například pojišťovny, tedy pokud chtějí zdravější populaci a menší riziko úrazů cyklistů na silnicích," mínil Spilka.

Úsek od rybníku Bezděkov až po boží muka za Slavěticemi bude měřit téměř šest a půl kilometru. Stavět by se mohlo začít už příští rok na jaře. „Cena za jeden metr se pohybuje kolem dvou tisíc korun, můj reálný odhad za celou stavbu tak je asi patnáct milionů," řekl koordinátor projektu Josef Kalčík.

Využívat cyklostezku by mohli zaměstnanci dukovanské elektrárny, obyvatelé žijící v blízkých obcích a samozřejmě turisté. Nejen pivovar v Dalešicích, nedalekou přehradu, před časem rekonstruovaný zámek ve Valči, ale i půvabnou přírodu Kalčík vyzdvihl. „Tím, jak jsem do této krajiny víc a víc pronikal, tak mi stejně tak přirůstala k srdci," přiznal. „Navíc je tady řada kontrastů, které mohou turisty přilákat. Ať už jde o krásnou přírodu a nijak nerušící průmyslový atomový komplex, nebo o pietní místa po obcích Skryje, Heřmanice a Lipňany, které musely ustoupit stavbě elektrárny," připomněl Kalčík.

Nejblíže k realizaci má kromě zmíněného úseku, který vede přes katastrální území Dalešic a Slavětic, odbočka z hlavní trasy ve směru do Hrotovic a také úsek kolem Jaderné elektrárny Dukovany.