Na první usednutí do lavice se těšil Ondřej Krátký, vyprovodit ho poprvé do školy šli oba rodiče. „Těšil jsem se. Pár kamarádů už tady mám," pochlubil se po první a včerejší jediné vyučovací hodině. Ještě před ní přivítala všechny žáky ředitelka okříšské základní školy Ludmila Langová. Ve funkci je teprve měsíc, dříve působila v ZŠ Budišov. „Na mnoha dětech je vidět radost a zvídavost, samozřejmě ale i obava z neznámého. Je na nás učitelích, abychom jim v těch prvních krůčcích pomohli," řekla. Prvňáčků dorazilo třicet jedna a rozděleni jsou do dvou tříd. „Máme tuším jedenáct spádových obcí, letos je ale velká většina dětí z Okříšek. Dvě k nám budou dojíždět z Třebíče," podotkla Langová.

Svou vnučku šla na první cestu do školy doprovodit Ludmila Adamová z Heraltic. Na svůj první školní den si ale nevzpomněla. „Určitě to bylo ve škole v Heralticích, kam jsem chodila na první stupeň. Potom jsem dojížděla sem do Okříšek," doplnila.

Učitelé mohli být a byli přísnější

Škola se ale od jejích dětských let změnila k nepoznání. Ve zrekonstruovaných prostorách a nově přistavených částech by se, podle vlastních slov, brzy ztratila. „Bude to znít možná zvláštně, ale škola se zvětšila o tělocvičnu a další prostory, ale dětí ubylo. Prvňáků je v jedné třídě kolem patnácti, nás bylo i 35 a učitelé to museli zvládat nejen ve škole, ale i třeba na čtyřdenních výletech," poznamenala Adamová.

Dnešní pedagogy ale zároveň obhajuje. „Na druhou stranu totiž mohli být mnohem přísnější než dnes a někteří také byli. Nedávno jsme měli sraz spolužáků po padesáti letech, sešli jsme se skoro všichni a žádný přísný učitel na nás žádné následky nezanechal," dodala.

Žáky okříšské školy přišel přivítat starosta městyse Zdeněk Ryšavý. Přislíbil, že rekonstrukce školních budov a zázemí bude pokračovat. „Vynaložili jsme nemalé prostředky a myslím, že je to vidět. Máme ale připravené další projekty a školu budeme podporovat i nadále," řekl. Do známých míst se vrátila také radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jana Fialová. „Už jsem se potkala s několika učitelkami, které mě učily," řekla s tím, že smíšené pocity nejmladších i zkušenějších školáků na začátku školního roku chápe. „Jsou za vámi dlouhé prázdniny a ne všichni se sem vracíte rádi. Čekají vás ale kamarádi, spousta nových zážitků a hodné, milé a sympatické paní učitelky," doplnila.