„Dobrá voda z podzemí je ale na pití lepší a její úprava také vyjde levněji,“ podotkl ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti Jaroslav Hedbávný. Divize zásobuje pitnou vodou asi 95 tisíc obyvatel.

„Už před několika lety jsme začali uvažovat o pokračování historických hydrogeologických průzkumů, případně o zajištění průzkumu v nějakých nových lokalitách,“ přiblížil ředitel. Za odběr povrchové i podzemní vody platí vodárenské společnosti poplatky. „Nakupovaná povrchová surová voda je zhruba třikrát dražší než podzemní,“ řekl Hedbávný. Voda vytékající z podzemí se také nemusí tolik čistit a chlorovat.

Další možnosti

Asi před pěti lety začali geologové zkoumat možnosti pro další využití kvalitního prameniště pitné vody u Heraltic, jednoho z nejvýznamnějších podzemních zdrojů pitné vody na Českomoravské vrchovině. „Dneska tam máme tři nové vrty,“ uvedl ředitel. Jeden vrt se už využívá a zbývající budou připojeny k vodovodní síti v nejbližší době. Z heraltického prameniště do ní zatím ročně proudilo asi 600 tisíc metrů krychlových vody, po napojení všech nových vrtů stoupnou dodávky až o třetinu. Na průzkum Heraltic, který stál kolem 2,5 milionu korun, dostaly obce státní dotaci.

S prozkoumáním dalších dvou lokalit, kde se zatím pitná voda vůbec nečerpá, pomáhá Unie. Odborníci už prověřují vydatnost a kvalitu podzemní vody u Římova; první výsledky jsou prý zatím nadějné.

Průzkumné vrty pro obyvatele Římova příliš mnoho neznamenají. Zatím jsou zásobováni pitnou vodou z vlastních studní. Letos na podzim dojde na plánovanou výstavbu vodovodu, kanalizace a čističky odpadních vod. „Od roku 2007 řešíme v obci vodu. Někteří ji mají, jiní jen s problémy. Před dvěma lety u nás proběhl průzkum, většina obyvatel by obecní vodovod uvítala, i když to zvedne jejich náklady,“ řekla starosta Římova Rostislav Novák.

Pokud půjde vše hladce, mohlo by se stavbou začít už letos na podzim. Se žádostí o dotaci na skoro třímilionový projekt u Štěměch teď svazek obcí se sídlem v Třebíči uspěly v programu Životní prostředí. „O něčem takovém na našem katastru nevím. Natož o vrtech,“ řekla překvapená starostka Štěměch Marie Báňová.

„Jako obec žádný svůj vrt nemáme, ale jsme napojeni na společný vodovod, který zásobuje Opatov,Předín a nás,“ dodala na vysvětlenou starostka Štěměch.

Veřejnými vodovody, o které se divize obcím na Třebíčsku stará, ročně protečou asi čtyři miliony metrů krychlových vody.

LENKA NOVOTNÁ + ČTK