„Plánovaných třicet větrníků o výšce sto padesát metrů výrazně změní ráz krajiny," uvedl Jiří Kacetl ze znojemského Okrašlovacího spolku.

Jak dodal, ohroženo je i Vranovsko. „Jedinečnost těchto míst podtrhuje množství přírodních vyhlídek. Vzhledem k obrovským rozměrům ,větrníků' by se v budoucnu stal dominantou převážné většiny scenérií právě plánovaný Větrný park Sever. Svou lákavost pro objekty fotoaparátů by ztratila i dominanta vranovského zámku," hovoří se v petici.

Lidé mohou připojit svůj podpis ještě do konce ledna, a to na www.petice24.com. Svůj nesouhlas s výstavbou větrného parku zde vyjádřili například i lidé z Jemnice nebo Slavonic. „Za jediný den jsme nasbírali přes tři sta podpisů a dostali jsme se tak na první místo, pokud jde o on-line petice. Její šíření si vzali za své i podnikatelé z Vranovska, kteří oslovují například své klienty, kteří do regionu jezdí na dovolenou," dodal Kacetl s tím, že na devětadvacátého ledna plánují setkání starostů na Vranovsku. Také z této schůzky by měl vzejít dopis, zřejmě podobného znění jako petice, který poputuje na rakouskou stranu. Do poloviny února mohou lidé připomínkovat nově přijatý dodatek k územnímu plánu Dolního Rakouska, který shledává území parku vhodným pro výstavbu větrných elektráren. Odmítavé „ne" proti třiceti větrníkům zaznělo jak z kanceláře Správy národního parku Podyjí, krajského úřadu i ministerstva životního prostředí. Aby Spolkové lesy jako investor celé akce mohly zrealizovat svůj záměr, má dojít ke změně územních plánů v rakouských obcích Weitersfeld, Hardegg a Langau. Konečné slovo má padnout v květnu.

„Obce v příhraničí stojí tváří v tvář finančním problémům. Zaostalost regionu nikdo neřeší, proto se obce rozhodly těmto výzvám vyhovět. Přehlíží, jaká bude perspektiva celého kraje do budoucna. Navíc by celá záležitost ještě zhoršila napětí mezi Rakouskem a Českou republikou ohledně Temelína," nechal se slyšet mluvčí rakouských aktivistů a publicista Mario Lackner.