„Otázky jsou položeny účelově. Někdy se na ně nedá pořádně odpovědět jinak než ano, úložiště je super přínos, a tak dále,“ tvrdí starosta Rudíkova Zdeněk Souček.

SÚRAO opakovaným výzkumem veřejného mínění zjišťuje, jak se názor obyvatel vyvíjí. Tazatelé osloví v každé z lokalit 300 respondentů. To je podle starostů z Budišovska málo. Na devět obcí velmi málo. Jako protiváhu výzkumu proto chtějí SÚRAO, vládě a ministerstvu průmyslu poslat nesouhlasnou petici se stovkami podpisů.

Odpor proti úložišti je na Budišovsku dlouhodobý. „Výstavbou úložiště vysoce radioaktívních odpadů by byla výrazně negativně ovlivněna kvalita života občanů celé naší lokality,“ stojí v textu petice, pod který se podepsali mimo jiné také starosta Budišova Petr Piňos, starostka Náramče Ludmila Jelínková či starosta Hodova Stanislav Jaša.

Starostové zároveň žádají, aby zaměstnanci SÚRAO či jí pověřených organizací nevstupovali na pozemky obcí za účelem geologických výzkumů a průzkumů.

Muzejní noc v moravskobudějovickém Muzeu řemesel. 12 tisíc let staré medvědí zuby.
Muzeum vystavilo poklady. Nejstarší krajku a narvalí roh

Nezahálí ani odpůrci úložiště na Jaroměřicku. Spolek SOS Na Skalním tam o víkendu pořádal hudební festival Protest fest. „Hlavním nosným tématem bylo samozřejmě upozornit místní lidi na nebezpečí výstavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů v těsné blízkosti města. A zejména je aktivizovat vzhledem k blížícímu se místnímu referendu,“ zmínil místopředseda spolku Petr Andrýsek.

Referendum o úložišti se v Jaroměřicích nad Rokytnou uskuteční v sobotu 16. června. Jaroměřičtí zastupitelé už předtím vydali zamítavé stanovisko k pokračování jakýchkoliv průzkumných prací i k vybudování úložiště samotného. Nicméně ministerstvo životního prostředí už obdrželo žádost SÚRAO o povolení k zahájení průzkumných vrtů v lokalitě. Obce teď mají dva týdny na to, aby vznesly své námitky a připomínky. Poslat je mohou na adresu brněnské pobočky ministerstva, případně je vznést nejpozději ve čtvrtek 21. června při neveřejném ústním jednání, které na tento den ministerstvo kvůli žádosti SÚRAO do Jaroměřic nad Rokytnou svolalo. Jednání se uskuteční v 10 hodin na radnici.

Folkové prázdniny 2013
Program Folkových prázdnin na první dny je kompletní