Jejich stopy jsou dodnes patrné například v Jasenici, kde navíc tamního rodáka čeká novokněžská mše.

Na slovanské bratry vzpomenou také v Chlístově, kde je jim od roku 1871 zasvěcena kaple. Proč právě Cyrilu a Metoději, však zůstává nadále tajemstvím. „Není to sice tak dávno, co obec kostelík postavila, přesto to nevíme. Staří lidé zemřeli a nikdo se jich na to nestihl zeptat," řekla Marie Velebová, která o kapli a v Chlístově pečuje.

Jednu z možných verzí nabídl senior Václav Dorůžka, který po historii Chlístova několikrát pátral. Odkaz věrozvěstů prý přetrvává díky lidem z Východu, kteří obec údajně osadili jako první. „Pravoslavnou víru sem přinesli učenci z dnešní Ukrajiny. Nasvědčuje tomu název obce, který měl vzniknout od slova Chlyst, což je v azbuce poustevník. Dalším střípkem do mozaiky jsou domy postavené ve svahu, kterých bylo v Chlístově několik. Takové domy v okolí nenajdete, hojně se ale staví právě na Ukrajině," podotkl Dorůžka s tím, že přítomnost Cyrila a Metoděje v obci se nepotvrdila.

„Určitě by si to zasloužilo detailní průzkum a pozornost historiků, protože těch indicií a zvláštností je tady hned několik," zmínil Dorůžka. Poutní mše svatá se v obci uskuteční v sobotu dopoledne. Od kapličky zamíří průvod věřících na hřiště, kde bude následovat bohoslužba s žehnáním nového kalicha a obětní misky.

Výjimečná událost

Na prokázanou stopu Cyrila a Metoděje vzpomenou v sobotu v Jasenici. Nad vsí se tyčí kostel svatého Klimenta, jehož ostatky nalezli a do Říma přenesli právě soluňští bratři. „Co mi říkali farníci, tak poslední větší cyrilometodějská oslava tady proběhla v roce 1969. Tehdy si lidé připomněli 1 100 let od smrti svatého Cyrila," řekl tamní farář Josef Požár s tím, že sobotní mše bude pro místní výjimečnou událostí.

„Hlavní oslavy příchodu Cyrila a Metoděje budou na Velehradě, navíc nemůžeme dělat během dvou dnů dvě velké akce. V sobotu bude svou první mši svatou sloužit novokněz Petr Václavek. Nejprve se kněží a ministranti shromáždí v zasedací místnosti na obecním úřadě," řekl Požár. Poté novokněze doprovodí k oltáři.

V příjemném očekávání zůstává i Petr Václavek, kterého brněnský biskup Vojtěch Cikrle vysvětil na kněze v sobotu a po týdnu jej čeká první mše, navíc v rodné obci.

„Po sedmi letech v semináři to bude jeden z nejvýznamnějších dní v mém životě. Taková událost se už nebude nikdy opakovat. Když pominu náročné organizační přípravy, tak se skutečně těším," přiznal první farář, který pochází z Jasenice.

Přijetí kněžské svátosti v době jubilejního příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu a sloužení primiční mše v místech, kudy vedly kroky těchto dvou světců, vnímá Václavek doslova jako dar z nebe.

„Jsou to nadčasové věci, které člověk není schopen pochopit. Když jsem se vrátil ze svěcení, uvědomil jsem si, že vše je v Boží režii, kterou nejsme schopni dohlédnout. Vnímám to jako obrovský dar," vyznal se s tím, že jeho prvním působištěm bude několik obcí v okolí Znojma.