Deník požádal o radu kuchaře třebíčské restaurace Kleopatra. A výsledek? Rychlá rybí polévka z tresky, kapří filety na cibuli a slanině a staročeský houbový kuba. Menu pro čtyři osoby za více než přijatelnou cenu, necelých 500 korun.

Sled vybraných chodů má ještě jedno podstatné plus. Příprava netrvá dlouho. Menu i s přílohou zvládne šikovná kuchařka za hodinu.

„Ženy dnes nemají kdy trávit čas kuchyni,“ říká kuchař Jiří Beneš. I proto vybral jídlo, které je rychlé a jednoduché.

„Kuchyně našich maminek a babiček takové bývaly,“ podotýká.

Pro přípravu polévky i hlavního jídla kuchař restaurace Kleopatra zvolil, pro někoho možná překvapivě, mraženou rybu ze supermarketu. Kapří filety jsou bez kostí, stejně jako – až na nepatrné výjimky – maso z tresky na polévku.

Pokud se vyznavači tradice mračí, pak houbový kuba je jistě uspokojí. Obsahuje suroviny výhradně z domácích zdrojů. Kroupy a sušené houby z místních lesů. „Určitě nedoporučuji žampiony, jsou bez chuti,“ varuje Beneš.

A příloha k masu? Staročeská. Vařené brambory sypané petrželkou a tvarohem. „Jsou rozhodně zdravější, než salát s majonézou a salámem,“ doporučuje Beneš.

Co potřebujeme na přípravu menu:

Rychlá rybí polévka z tresky:

- maso z tresky

- kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)

- pórek

- máslo

- hladká mouka

- smetana

- sůl

- pepř

- muškátový oříšek

- sekaná petrželka

- houska nebo rohlík

Kapří filety na cibuli a slanině

- kapří filety

- sůl

- citron

- rybí koření

- slanina

- cibule

- rajčata

- máslo

- bazalka

- kmín

- kopr

Příloha: Vařené brambory s tvarohem

- brambory

- sůl

- máslo

- petrželka

- tvrdý tvaroh

Staročeský houbový kuba

- kroupy

- sušené houby

- cibule

- česnek

- sádlo

- sůl

- pepř

- kmín

- majoránka