Marián III., Černý rytíř z Temného hradu, Smil Flek z Nohavic, a dokonce ani slečna Helena, která se probojovala do finálového rozstřelu, drahocennou trofej nezískají. Náhrdelník pro sebe ukořistí pacholek, chce ho ale prodat. Vydává se proto do uliček Židovského Města, aby na něj našel kupce. Rytíři, pážata, slečny i ctihodné dámy jsou mu v patách. Náhrdelníku se jen tak lehce vzdát nehodlají. Vždyť po něm prahnou už pěknou chvíli.

Tedy minimálně od začátku jejich příměstského tábora. Všem těm rytířům, pážatům, slečnám či ctihodným dámám je mezi devíti a dvanácti lety a účastní se prvního ročníku tábora v režii Muzea Vysočiny Třebíč. To malým táborníkům kromě výletu do stře-dověku nabízí netradiční program. „Děti se seznámí s různými profesemi, měly setká- ní s botaničkou, konzervátorem nebo knihovnicí. Byly se podívat v depozitáři nebo v expozicích. Všechno je samozřej-mě zabalené do symbolického rámce hry, kdy pátrají po ztraceném náhrdelníku," popsala lektorka Eva Novotná, která má celý tábor na povel.

Tábor pořádaný třebíčským muzeem.

S muzejní činností se sez-namuje sedmnáct dětí. Jedním z nich je i Adam z Třebíče. „Je to tu dobrý, včera jsme se učili hebrejštinu, to mě bavilo. Ale ještě ji neumíme," poněkud zkroušeně přiznal malý táborník. Jeho kamarád Alex už byl na klasickém letním táboře, příměstský absolvuje poprvé a užil si třeba zmiňované střílení z luku.

Právě příměstské tábory jsou hitem letošního léta. Děti při nich přespávají doma, táboroví vedoucí se o ně stara- jí jenom přes den. Velkou poptávku po takovém modelu zaznamenali i muzejníci. „Zájem ze strany rodičů byl dost velký, kapacita byla naplněna během čtrnácti dnů. Rodiče se ptají i na možnost tábora pro mladší věkovou kategorii," podotkla Novotná s tím, že pro příští rok už nosí v hlavě myšlenku přidání druhého turnusu právě pro mladší děti. „Uvidíme, jestli dostaneme požehnání od pana ředitele," usmála se lektorka

Smysluplná práce

Pro rodiče je, zdá se, model příměstských táborů přitažlivý třeba právě tím, že se jim přes den někdo postará o děti a při tom jim nabídne i pestrý a zajímavý program. „Rozhodně to není hlídání, je to o programu, děti si zkusí hodně zajímavých věcí a něco jim to dá. Je to možnost, jak strávit čas, a nám to přijde jako smysluplná práce," dodala Novotná.

Kromě třebíčského muzea se do příměstských táborů již tradičně pustily domy dětí a mládeže. „Příměstské tábory jsou zaplněné úplně stoprocentně. Tam nepřibíráme již asi dva měsíce," hlásila už v květnu ředitelka DDM Třebíč Jarmila Pavlíčková. Plno hlásila i Náměšť nad Oslavou.