Jede i hlavní tah Jihlava – Znojmo. Všechny silnice jsou ale sjízdné jen s maximální opatrností. Deník projel trasu z Jaroměřic nad Rokytnou do Třebíče. Na vozovce je sněhová kaše, místy nepříjemné zmrazky a návěje. Je obtížné se vyhýbat širším vozidlům. Tradičně nepříjemná je například už cesta za Třebíčí po kopec za Slavickou křižovatkou. Vítr tam silnici zafoukává.

„Náročnou noc mají na Vysočině za sebou krajští silničáři, hasiči a policisté. Do čtvrteční půlnoci se za pomoci těžké techniky ze Záchranného sboru Hlučín se podařilo většinu ze stovek odstavených kamionů na silnicích I/38, I/23 a I/19 dostat zpět na silnici. Vzhledem k tomu, že se přes noc, podle očekávání, vrátilo sněžení a vítr, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek potvrdil ještě na dnešek kalamitní stav pro celé území regionu,“ upozorňuje mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Náměswtek hejtmana pro dopravu Libor Joukl k tomu podotkl: „Vyhodnotili jsme aktuální potřebu údržby hlavních tahů na Vysočině a už teď ráno posilujeme stav odklízecí techniky v lokalitách stoupání u Dlouhé Brtnice, Želetavy a Kasáren na silnici I/38, kde opět hrozí možný kolaps dopravy.“

Doprava na Vysočině na většině silnic I. a II. tříd s maximální opatrností funguje. Podle informací ředitele Krajského ředitelství PČR Miloše Trojánka exit 112 a 119 dálnice D1 byl ve čtvrtek v podvečer opět otevřen a pohyb kamionů po Vysočině je opět možný i po okresních silnicích - s maximální opatrností, v některých úsecích s řetězy. V terénu je celou noc veškerá odklízecí technika. "Od čtvrtečních odpoledních hodin až do půlnoci pomáhala s vyprošťováním kamionů také těžká technika. V tuto chvíli se stanovují priority jejich nasazení během dneška. Vyprošťovací tank zůstává stále v záloze," informoval Miroslav Šimon, ředitel HZS Kraje Vysočina.

V současné době je pro řidiče průjezdná pouze jedním směrem na jihlavsku silnice II/112 Nová Říše - Želetava, průjeznost na silnici II/403 Brtnice - Jestřabí na křižovatce silnic 403 - 402 je velice problematická, stejně tak na silnici III/4052 Puklice - Petrovice.

Na trati Žďár nad Sázavou - Tišnov stojí úsek Nové Město na Moravě - Bystřice nad Pernštejnem. "Odklízení sněhových bariér se předpokládá zhruba do 18:00 hod. Pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava," uvedla Lenka Horáková z Českých drah.