Nově mezi ně patří i Bohušice. „Podali jsme si žádost. Do konce roku by měla být hotová projektová dokumentace. Stát by mohla příští rok,“ oznámil starosta Bohušic František Plocek.


To potvrzuje i mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla: „Ano, zastávka v Bohušicích je plánována na příští rok.“


Bohušicemi prochází železniční trať 241 Znojmo - Okříšky a obec leží v polovině úseku mezi Moravskými Budějovicemi a Jaroměřicemi nad Rokytnou.


Dopraví žáky do škol nebo lidi na úřady


„Železniční zastávka by měla stát uprostřed obce a měla by být pro každého snadno dostupná. Navíc by neměl být ani problém s tím, kdyby u nás vlaky zastavovaly na znamení,“ dodal Plocek.


Možnost cestování vlakem přímo z obce by měla pomoci především se spojením s pro obec důležitými Moravskými Budějovicemi.


„Toto nové spojení s městem by mělo hlavně usnadnit dětem a studentům cestování do škol a lidem na úřady,“ vysvětlil hlavní potřebu zřízení železniční zastávky starosta Plocek.


Novou zastávku chtějí i ve Starči


Nová železniční zastávka by v příštím roce měla rovněž přibýt ve Starči. Ta sice již má jednu na trati Znojmo – Okříšky, chtěla by však novou na trati 240 Brno – Jihlava.


Stávající zastávka na „znojemské“ trati je pro tamní obyvatele čím dál méně zajímavá a mnohem více jich chce cestovat po trati Brno – Jihlava.
Jako výhodnou lokalitu si vybrali Červenou Hospodu, která je součástí Starče. Navíc ze samotného městyse je to deset minut pěšky. Navíc jsou tamní pozemky obecní, což může celou věc usnadnit.


Stařečtí by tak v hojné míře mohli využívat regionální vlakovou dopravu na obou zmíněných tratích.