„Náš projekt nabízí náctiletým informace o životě v diktatuře, seznamuje je s osudy obětí totalitního režimu a také lidí, kteří mu aktivně vzdorovali. Považujeme za důležité zprostředkovat žákům a studentům zkušenost, že svoboda a demokracie není danost, že je lze ztratit, a proto je nutné o ně pečovat," řekl ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

V ZŠ Otokara Březiny v Jaroměřicích nad Rokytnou budou v pondělí promítal film Hej Gusto Z letopisů máselné lhoty. Snímek představuje soudní proces s Pavlem Křivkou za složení parodické písně na tehdejšího prezidenta ČSSR Gustáva Husáka.

V třebíčské ZŠ Benešova si vybrali film České děti, jenž se věnuje jednomu z výrazných nezávislých hnutí druhé poloviny 80. let, které zásadní měrou přispělo k demonstracím v letech 1988 a 1989. Jako host přijde s žáky diskutovat třebíčský rodák a herec George Švejda.

Třetí snímek, který měly školy na výběr, pustí svým studentům SSOŠ a SOU Třebíč. Jde o film Nikomu jsem neublížil, který přináší otevřené výpovědi spolupracovníků StB.