„Když se na to tak dívám, tak mě z toho mrazí. Jestli bude déle pršet, tak tu máme zase povodně,“ kroutil hlavou při pohledu na hladinu řeky z nedalekého Podklášterského mostu Jiří Marek z Třebíče.

„Domníval jsem se, že se bude koryto řeky upravovat i ze strany Žerotínova náměstí a že odtud bude i další vjezd do řeky. Nakonec všechna auta jezdí pouze naší Zdislavinou ulicí. Silnice je celá děravá, při průjezdu nákladních aut se okolní domy otřásají. Jsem zvědav, jak tu silnici opraví,“ mínil Martin Němec.

Mnozí zdejší starousedlíci ale zůstávají v klidu.

„Támhle je vakový jez, co určuje výšku hladiny. Myslím si, že důvod k obavám nemáme,“ soudil důchodce Karel Bartoň.

Mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík nastalou situaci se sníženou korunou zdi na nábřeží objasnil následovně: „Nábřežní zeď na Havlíčkově nábřeží rozebírá firma po úsecích, ty jsou v délce zhruba 50 metrů. Pro tyto úseky je zajištěno provizorní hrazení v podobě pytlů s pískem. Pokud tedy dojde k povodňové situaci a vyššímu stavu vody, dojde na právě rozebraném úseku k pytlování, což je běžný způsob ochrany proti vodě. Pytle kompenzují sníženou nivelitu horního líce zdi.“

Protipovodňová opatření v Třebíči provádí akciová společnost Eurovia CZ.

Její mluvčí Iveta Štočková k probíhajícím pracím uvedla: „Zeď byla snížena v prostoru první etapy u Židovského města, a to o cca 40 centimetrů tím, že byly sundány římsové kameny. Ty byly odvezeny na speciální očištění. Po této proceduře budou vráceny zpět na místo.“

Firma slibuje pomoc

Na otázku, jaká mají připravena opatření v případě, že by se voda z koryta řeky vylila, než zeď opraví, odpověděla: „Pro případy nenadálé povodně jsme neustále připraveni zasáhnout a pomoci minimalizovat dopady takové povodně. Připraveny jsou pytle s pískem a hladinu vody monitorujeme. Přímé ohrožení města tedy nepředpokládáme.“ Podle jejích slov se nyní pracuje na čtvrté a první etapě, první probíhá v židovské čtvrti, čtvrtá od skály po Novodvorský most.

„Při levém břehu koryta byla nasypána obslužná komunikace. Na čtvrté etapě byla provedena mikroinjektáž a pod Homolkovým jezem byla postavena opěrná zeď. Všechny práce probíhají dle harmonogramu,“ zmínila mluvčí.

Ode dneška začnou práce na opěrné zdi mezi Homolkovým jezem a Týnským potokem v délce asi 200 metrů.

Definitivní ukončení prací na protipovodňových opatřeních, započatých loni v září, je naplánováno na jaro 2012.