„Vyměněné pneumatiky už mám. Není nad bezpečnou jízdu a pocit, že mám všechno v pořádku. Myslím, že zákon by měl ukládat povinnost mít přezuto na zimní bez ohledu na počasí,“ řekla řidička Tereza Součková.

Zimní kola nazulo do konce října podle výzkumu internetového obchodu Pneumatiky.cz pouze osmapadesát procent motoristů. Téměř polovina řidičů tak není připravena v souladu s novelou.

„Řidiče k přezutí nemotivuje zákon, ale počasí. Motoristé často čekají až na první sníh, což není zodpovědné,“ uvedl ředitel online obchodu Vojtěch Schwangmaier.

Přestože zatím přezula jen polovina řidičů, v pneuservisech mají práce až nad hlavu. „Do konce října jsme měli opravdu hodně práce, prakticky jsme se nezastavili. Určitě ale nepřezuli všichni řidiči, o tom jsem přesvědčený. Někteří budou podle mě zákona využívat a se zimními pneumatikami počkají opravdu až na námrazu a sníh,” popsal majitel třebíčského pneuservisu Arnošt Kafka.

Nový zákon nařizuje řidičům jezdit od 1. listopadu do konce března na zimních pneumatikách. A to za předpokladu, že bude silnice pokrývat vrstva sněhu, led či námraza nebo pokud bude možné vzhledem k povětrnostním podmínkám takovou situaci předpokládat.

Navíc stále platí dopravní značka Zimní výbava. Na takto označené silnici jsou zimní pneumatiky povinné, i kdyby bylo teplo a slunečno.

„Současné znění zákona je výsledkem dlouholetých diskuzí a mělo by mít pozitivní vliv na nehodovost a bezpečnost provozu,“ sdělila vrchní policejní komisařka Veronika Hodačová.

Na kontrolu zimního přezutí se policisté zaměří při běžných silničních kontrolách. „Žádné speciální akce zaměřené na kontrolu zimních pneumatik zatím nechystáme. Pokud ale zjistíme, že řidič nemá v souladu s platným zákonem přezuté pneumatiky, hrozí mu pokuta až dva tisíce korun,“ vysvětlila mluvčí třebíčské policie Marcela Lavická.

„Pokuty se motoristé nemusejí obávat při dobrých povětrnostních podmínkách. Řidičům, kteří své vozidlo v zimním období pravidelně využívají však doporučujeme, aby na zimní pneumatiky přezuli. Vyhnou se tak zbytečným komplikacím,“ dodala Hodačová.

KATEŘINA DLABAČOVÁ