„Šla jsem v pondělí po Otmarově ulici v Třebíči a uklouzla na náledí na neudržovaném chodníku. Okolo jedoucí auto přibrzdilo. Vyskočil z něj pan Václav Hybler ml. z Moravského Krumlova se svými bratry a pomáhali mi na nohy. Dokonce mě odvezli do nemocnice a doprovodili až do ordinace,“ líčí Ludmila Novotná z Třebíče. Kvůli zlomenině zápěstí má dnes na ruce sádru.


Uvažuje i o tom, že by požadovala odškodnění od radnice. „Dřív každý uklízel se samozřejmostí, dnes uklízí málokdo. Každý se spoléhá, že když to tak nastavili, tak to radnice uklidí. Jenže ta to nestíhá,“ míní.


„Zatím vím tak o třech – čtyřech případech žádostí o odškodnění, ale dost jich teď přibývá. Momentálně nemám tuto statistiku po ruce, takže přesné číslo zatím neřeknu,“ hájil se v pátek Alois Krčál, vedoucí odboru komunální správy MěÚ Třebíč.


Výčet všech úrazů a operací je dlouhý


Zato na oddělení chirurgie třebíčské nemocnice mají ve statistice jasno. „Od začátku nového roku jsme v důsledku letošního zimního počasí ambulantně ošetřili 930 lidí s úrazem. Spadají tam lehčí úrazy, jako jsou pohmožděniny, tržné rány, nekomplikované zlomeniny. S vážným úrazem jsme přijali 149 lidí a devadesát procent z nich bylo podle diagnózy odoperováno,“ informoval Lubomír Novotný, primář chirurgického oddělení Nemocnice Třebíč.


Výčet úrazů zakončených operací je dlouhý.


„Spadají tam zlomeniny zápěstí a ruky, kterých bylo 26, a pak také 15 případů zlomenin pažní a klíční kosti, zlomeniny bérce a nohy ve 32 případech, zlomeniny krčků stehenní kosti v 21 případech. Mimo to jsme ošetřili i 9 zlomenin páteře a tři zlomeniny pánve,“ vyjmenoval primář chirurgie. To však nebyly zdaleka nejtěžší případy.


Nejtěžší úrazy byly zlomeniny lebky


„Měli jsme tu také třicet případů otřesu mozku. Nejnáročnější byly čtyři případy zlomeniny lebky s mozkovým krvácením,“ uvedl primář Novotný.
Opatrností na náledí by neměly šetřit zvláště starší osoby, které chirurgové letos ošetřovali nejčastěji.

EVA BÁRTÍKOVÁ