„Od voleb ale toho moc nečekám. Politici toho hodně naslibují, ale taky hodně nesplní," mínil náměšťský důchodce Jaroslav Chmelíček.

Místním lidem chybí například možnost kvalitního koupání. Nejvýrazněji na to upozorňuje Strana pro otevřenou společnost. „Koupání v rybníku Rathan je na dnešní dobu nezdravé a ubohé, uspokojí jedině snad ty jedince, kteří mají zájem o bližší seznámení se sinicemi," stojí v předvolebním programu.

Úpravy pozemků kolem Rathanu slibuje KDU-ČSL, hnutí ANO a sdružení s názvem Změna? Rozhodněte! To také hodlá podpořit vznik relaxačního centra v podobě „sportovní haly s přiměřeným bazénem".

Vybudovat malý krytý bazén hodlá u zimního stadionu Sdružení nezávislých kandidátů, které se o přízeň voličů uchází s číslem 6. Zařízení by mělo sloužit celoročně. „Jsme si vědomi velkých investičních nákladů a posléze nákladů spojených s provozem krytého bazénu. Ale na druhou stranu je třeba hledat pro tuto výstavbu dotační příležitosti a v následujícím období pro to udělat maximum," píše se ve volebním programu.

Sdružení, které vede náměšťský místostarosta Jan Kotačka, by se také chtělo připojit ke snahám o zlepšení vody v Rathanu a jeho okolí. „Podobně by měla být udržována přehrada ve Žlebě," najdou voliči v programu.

Volba pro Náměšť upřednostňuje pro rekreaci Rathan. Vzniknout by tam mělo zázemí pro návštěvníky i vodní atrakce. Alternativou k rybníku by podle sdružení, které kandiduje s číslem 4, mohla být i část řeky Oslavy.

Spíše odmítavě se k vodnímu areálu staví Sdružení nezávislých kandidátů pro město Náměšť nad Oslavou. Jedničkou na jeho kandidátce je starosta Vladimír Měrka. „Nechceme být dalším městem s krytým bazénem jako s pomyslnou koulí u nohy. Výstavbu podpoříme tehdy, pokud náklady nebudou jen na bedrech města a pokud bude záruka finančně přijatelného provozu," říká volební program.

Skloňovaným tématem v Náměšti je také nezaměstnanost. V programech se o ní zmiňuje všech devět stran a hnutí. Konkrétní řešení nabízí sdružení nezávislých kandidátů Vladimíra Měrky, které o tomto problému jedná s Okresní hospodářskou komorou a agenturou CzechInvest.

Kandidáti KSČM slibují pro rozvoj zaměstnanosti zlepšení spolupráce s úřadem práce, Volba pro Náměšť by zase dala přednost prodeji městských budov k podnikání nebo možnosti bezplatné reklamy živnostníků v Náměšťských listech, v městském rozhlase a na pozemcích města.

Předvolební kampaní v Náměšti také hýbe bytová politika. Hned několik stran by rádo privatizovalo větší městské byty a naopak hledalo prostory pro výstavbu nových a menších. Řada stran také slibuje rozšíření městské zeleně nebo proměnu okolí řeky Oslavy v odpočinkovou zónu.