„Komplex vodní elektrárny Mohelno a přečerpávací vodní elektrárny Dalešice má po generálních opravách soustrojí a výměně blokových transformátorů nový mozek, který bezpečně a spolehlivě řídí celou elektrárnu," vysvětlil elektrárenský mluvčí Jiří Bezděk.

Kromě hlavní technologie byl na obou vodních elektrárnách v minulých měsících vyměněn celý systém kontroly řízení na rozvodnách vysokého a nízkého napětí a technologii vodního díla. V současné době probíhají dokončovací práce na modernizaci dozorny. „Následovat bude zajištění certifikace na poskytování podpůrných služeb minutová záloha, black-start, ostrovní provoz a regulace napětí," popsal mluvčí.

Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice a vodní elektrárna Mohelno byly uvedena do provozu roku 1978. „Její význam v posledních letech roste, což dokládá fakt, že v letech 2013 a 2014 byla vždy překonána rekordní výroba. Je to dáno její schopností rychle reagovat na situaci v elektrizační soustavě, kdy například plně automatický přechod z čerpadla do turbíny trvá necelé čtyři minuty," poznamenal mluvčí.