„Nejde o žádný separatismus, moravskou vlajkou chceme jen našim obyvatelům připomenout, kde máme kořeny a odkud pochází naše tradice a kultura,“ sdělil starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý.

K výzvě organizátorů obce se připojí Náměšť nad Oslavou.

„Když můžeme vyvěšovat vlajku na podporu Tibetu nebo Evropské unie, nevidím důvod proč spoluobčanům nepřipomenout, že jsme Moravané. Já například jsem hrdý na to, že pocházím z Moravy. Nejde o žádný nacionalismus a nic takového ani tímto krokem nesledujeme. Je to prostě fakt, proč to tedy jednou za rok nepřipomenout,“ vyjádřil se starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka.

Vlajku letos vyvěsí i Dačice

Podobný názor má prozatím i dalších 160 starostů měst a obcí, a nejen na Moravě. K výzvě Moravské národní obce se letos poprvé připojí i jihočeské Dačice.

„Do roku 1960 existoval Dačický okres, spadali jsme do správy Jihlavského kraje a tudíž na Moravu. Je to pro nás taková pietní vzpomínka,“ řekl tajemník dačického městského úřadu Karel Macků.

„O loňském ročníku můžeme říct, že byl velmi úspěšný, zúčastnilo se jí 73 měst a obcí. Za nejdůležitější považujeme fakt, že se přihlásili starostové z různých koutů Moravy, zvoleni za odlišná politická uskupení. Radost máme i z toho, že o vyvěšení projevili zájem zástupci radnic, kteří se o akci dozvěděli zprostředkovaně,“ zhodnotil loňskou účast předseda Moravské národní obce Jaroslav Krábek.

Kolik červenožlutých vlajek s moravskou orlicí uprostřed na státních budovách, institucích, školách a úřadech zavlaje, se uvidí 5. července na státní svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Morava

Morava je jednou ze tří historických českých zemí. V minulosti spadala pod země Koruny české. Název je odvozen od řeky Moravy, jejíž jméno je předslovanského původu s významem voda, močál. Hlavním městem Moravy byla původně Olomouc a poté Brno. Na území Moravy se rozkládala Velkomoravská říše, která byla prvním známým západoslovanským státem, ve své době nejmocnějším a nejsilnějším ve střední Evropě. Existovala převážně na území dnešního Česka, Slovenska, Maďarska mezi léty 833–906/907. Po jejím zániku přestala být Morava ohniskem státu a samostatný stát s centrem na jejím území již nikdy poté neexistoval.

Zdroj:
www.cs.wikipedia.org