V korytě řeky Jihlavy se s pracemi na protipovodňových opatřeních započalo v září roku 2010. Od té doby už se koryto od Podklášterského mostu k Novodvorskému mostu hodně proměnilo.

Příležitost prohlédnout si stavbu a na místě se zástupců stavebníků i na leccos zeptat, využily o víkendu při dni otevřených dveří spousty lidí.

„Návštěvníky zajímala především finální podoba stavby, jak silné povodni zábrany odolají a jak fungují mobilní stěny,“ uvedla mluvčí Petra Kučerová ze společnosti Eurovia CS, která práce v korytě řeky provádí.

Zmínila, že do konce roku budou ještě obloženy všechny zdi a vytvořeny kamenné záhozy. „Předpokládáme, že do Vánoc bude Židovská čtvrť dokončena a stavba se přesune k Týnskému potoku. Nejnáročnější je betonáž základů, která nyní probíhá u Homolkova jezu, při kterém je nutné masivní odčerpávání vody,“ podotkla Kučerová.

Opěrné zdi nahradí travnaté břehy

Po obou březích vyrostly opěrné zdi s kamenným obkladem, který brzy nahradí i někdejší travnaté břehy.

Odtěžením naplavené zeminy a stavebními úpravami koryta se průtok vody může zvýšit ze současných 170 kubických metrů na 260 kubických metrů za sekundu.

Součástí zabezpečení proti povodni je instalace zpětných klapek v kanálech, aby jimi nepronikala voda do ulic města. Ochranná zeď bude uzpůsobena pro instalaci mobilních protipovodňových stěn.

Práce na protipovodňových opatřeních mají skončit v příštím roce v dubnu.

„Na jaře příštího roku se budou obkládat zdi, budovat mobilní stěny a dokončí se kamenný zához u Týnského potoka,“ poznamenala Kučerová.

Investice do protipovodňových opatření se přitom vyšplhají na částku kolem 130 milionů korun. V současnosti probíhají také práce na nové lávce přes řeku Jihlavu v místech za hlavní poštou. Novou lávku si objednalo město. Pro mnoho lidí znamená oprava lávky delší cestu domů.

Kdy by měla být nová lávka zprovozněna, objasnil mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík: „Chodci by měli začít využívat novou lávku v centru města od přelomu října a listopadu.“ Nový mostek bude podle něj pohodlnější a zhruba o půl metru širší. Chodci navíc nebudou muset ze Soukenické ulice na lávku odbočovat, protože lávka povede přímo z ulice za poštou.

Řeku přemostí lávka mírně šikmo, do Hasskovy zahrady z ní povede schodiště a na břehu bude znovu kompletně postaven nový podchod. Lávka bude proti té původní z roku 1923 osazena veřejným osvětlením. Práce na mostku provádí českobudějovická společnost Edikt. Ta má s výstavbou mostů tohoto typu zkušenosti, v roce 2009 získala ocenění ministerstva dopravy Mostní dílo roku.

EVA BÁRTÍKOVÁ + ĆTK