Řidiči většinou už slyšeli či četli první informace, podrobnosti zná zatím málokdo. „Snad prý se nebude muset vozit rezerva. Já si ji ale v autě určitě nechám,“ vyjádřil se Pavel Kovalský. Se svou oktávií jezdí jako kurýr, i do zahraničí. Náhradní kolo prý vidí jako praktickou věc. Skutečnost je taková:
„Od 15. září bude více vozidel moci jezdit bez rezervy za předpokladu, že budou vybavena samolepicí soupravou umožňující nouzové dojetí nebo budou mít smluvně zajištění nepřetržitý servis na opravu pneumatik,“ sdělil Karel Prokeš z Městského úřadu v Třebíči.


Motocykly a tříkolky nebudou muset vozit běžné žárovky ani nářadí k jejich výměně, jen pojistky.


Větší lékárničky


Změny potkají obsah autolékárniček. Od 15. září je přechodné období, kdy si řidiči mohou jejich obsah doplňovat. Co nového v nich řidič musí mít k dispozici? Stručný návod, jak postupovat při dopravní nehodě, resuscitační masku s výdechovou chlopní a filtrem a isotermickou fólii o rozměrech nejméně 200 a 140 centimetrů jako podložku pro zraněného.


„Závazné je datum 31. prosinec 2010, kdy už všechno musí být v novém,“ řekl Karel Prokeš. Od 1. ledna 2011 pak přibudou ještě povinné reflexní vesty.