Podle vyjádření Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) obchodník prošlé zboží nabízet může. Platí pro to přísná pravidla, která jasně říkají, jakého sortimentu se povolení týká. Může jít pouze o zboží s prošlou dobou minimální trvanlivosti, umístěné z dosahu ostatních potravin a řádně označené. Zákazníkovi má být fakt, o jakou nabídku jde, ihned zřejmý. Rozhodně nestačí upozornění slovy „sleva“ či „akce“. Doba, po kterou se pak dané zboží prodává, není zákonem stanovena.
„Měli jsme tu kontrolu ze Státní zemědělské správy, všechno nám schválili. Zboží máme označené a můžeme ho prodávat,“ sdělila vedoucí prodejny, která nechce být jmenována. Zcela v rozporu se zákonem je ale prodej rizikových potravin, kterým vypršela doba použitelnosti, označená slovy: spotřebujte do. Obvykle jde o lahůdky, masné a mléčné výrobky. Proti předpisům je i prodej zkažených, plesnivých a jinak znehodnocených potravin, upozorňuje SZPI.
„Takové zboží tu nevedeme, potraviny označené spotřebujte do… vůbec neprodáváme,“ konstatovala vedoucí třebíčského obchodu.
Kontrolu výroby a prodeje potravinového zboží zastává zmíněná Státní zemědělská a potravinářská inspekce a příslušná hygienická stanice. Další kontrolní orgán, Česká obchodní inspekce, nemá od roku 1997 ke kontrole pravomoc.