Les vlastnila pražská firma L&T Lesy. Před minulou zimou si vyřídila povolení a více než tříhektarový pozemek ze třetiny vykácela. Stát zůstalo šest set stromů. Ty však dlouho nevydržely. V květnu na ně kdosi zaútočil motorovou pilou. Kmeny nařízl, u některých vyřízl klíny.

Kolem lesa úředníci z odboru životního prostředí rozmístili výstražné cedulky se zákazem vstupu. Hrozilo totiž, že stromy začnou pod náporem větru a později i dřevokazného hmyzu padat.

V té době změnil les majitele, koupila jej společnost MarcosRent se sídlem v Praze. Její jednatel Michal Černý z Třebíčska začal v červenci poškozené stromy kácet. Slíbil, že pozemek, jak ukládá zákon, do dvou let zalesní.

Místo toho však holina opět změnila majitele. Koupila ji Lenka Michková od Nového Města na Moravě. Teď ji nabízí k prodeji. „Chtěla jsem to tam vysázet. Naskytla se mi ale možnost koupit jiný les blíže bydlišti a ráda bych této šance využila," vysvětlovala, proč v obcích v okolí lesa rozmístila inzeráty s nabídkou.

Za každý metr čtvereční požaduje pět korun. Zájemci se však zatím nehrnou. „Samozřejmě s tím bude práce a investice do nákupu stromků. Pro mě je to ale poměrně daleko. Parcela by šla samozřejmě rozdělit, lepší by ale bylo, kdybych to prodala celé najednou," zamýšlela se.

Šest set tisíc korun

Náklady na nákup pozemku a stromků by pravděpodobně přesáhly šest set tisíc korun. „Budoucí majitel by ale mohl získat dotaci, která by část pokryla," namítl Ivan Jupa z třebíčského odboru životního prostředí.

Sám si současnou situaci, která kolem lesa nastala, pochvaluje. „Teď už to totiž nekoupí nikdo s nekalými úmysly, ale člověk, který to zalesní. Sice tam nějaké dřevo na vytěžení ještě je, není to ale už na zbohatnutí," řekl.

Šance na dopadnutí viníka je mizivá. Policie, která případ asi tři měsíce řešila, ho totiž odložila. „Neznamená to, že bychom se jím nezabývali. Pokud by se v budoucnu objevily nové skutečnosti, budeme na něm dál pracovat," podotkla mluvčí Jana Kroutilová.

Kromě trestního stíhání hrozí neznámému vandalovi či vychytralému těžaři i vysoká pokuta. „V případě, že by se jednalo o právnickou osobu, mohla by sankce jít až do výše 10 milionů korun," upozornil vedoucí oddělení ochrany lesa České inspekce životního prostředí pro Vysočinu Michal Miřácký.

Od květnového řádění v lese u Horních Vilémovic se podobný případ nikde na Vysočině neobjevil.

Zatímco pachatel uniká, zákonné lhůty pro majitele běží dál. „Platí že pozemek musí být zalesněn do dvou let od vzniku holiny, změnu vlastníků zákon neřeší. My ale máme možnost tu lhůtu prodloužit i v řádu roků," přislíbil Ivan Jupa. „Pokud by to teď koupila firma vybavená technikou, tak by k tomu nebyl důvod, pokud to ale bude místní člověk, který bude zalesňovat tři hektary ručně, tak bychom určitě vyhověli," doplnil.

Podobný scénář však osobně nepředpokládá. „Každý dobrý hospodář by chtěl z vlastní iniciativy zalesňovat co nejdříve. To stanoviště totiž trpí a náklady na likvidaci bujících trav bez zalesnění dál porostou," zamýšlel se Jupa. Podle něj lze začít sázet už teď na podzim a pokračovat, pokud neuhodí mrazy, i během zimy. „Vláhy je v půdě dostatek," mínil.

Lenka Michková už se tím ale nejspíš zabývat nebude. „Pokud se to nepodaří prodat, tak tam zatím zůstane holina," mínila. Své odpovědnosti za obnovu lesa se však nezříká. „Ze zkušenosti vím, že taková plocha se dá ve dvou lidech vysázet za patnáct dnů," poznamenala.