„Předpokládá se, že k 1. lednu 2014 bude vrtulníkové letectvo sjednoceno tím, že se přesune vrtulníková posádka z letiště Přerov na letiště Náměšť," řekl Vondra.

S přesunem na 22. základnu letectva v Náměšti nad Oslavou by neměl být v uvedeném termínu větší problém. „Základna disponuje potřebnými kapacitami pro navýšení počtů osob i techniky," informovala mluvčí základny Štěpánka Tříletá.

V Přerově se v této době nachází 23. základna vrtulníkového letectva. „Plní úkoly především vzdušné přepravy ve prospěch jednotek Armády České republiky a složek Integrovaného záchranného systému, a to nejen na území České republiky, ale i v zahraničí," řekla Tříletá.

Také se podílí se na výcviku vojenských profesionálů, vypomáhá při havarijních situacích a živelních katastrofách, v rámci koaličních sil působí v zahraničních operacích. „V současné době na základně působí vrtulníky Mi-17, Mi-171Š," dodala mluvčí náměšťské základny.

Tři základny

Vojsko tak bude mít tři letecké základny. Kromě vrtulníkového vojska v Náměšti využije ještě základnu dopravního letectva v Praze-Kbelích a základnu stíhačů v Čáslavi. Armáda pro svoje potřeby používá také letiště v Pardubicích.

Se zrušením nejméně jednoho vojenského letiště počítala Bílá kniha ministerstva obrany. Podle obrany je jejich struktura zcela neadekvátní. Z dokumentu také vyplývá, že v následujících letech nemá Česká republika prostředky k udržování všech schopností armády.