„Někdy na počátku 12. století , kdy hordy Tatarů vtrhly na naše území, došly až k Dolním Vilémovicím. Na manželku chána tehdy přišly porodní bolesti. Chán podle pověsti vyslal vyjednavače, aby obyvatelé, kteří se ukrývali v lesích, ženě pomohli. Vše dobře dopadlo a Dolní Vilémovice obdržely jako výraz díků od chána hlavu, něco jako erb, který do dnešních dnů naši obec zdobí. Vesnice byla uchráněna drancování a panovník slíbil vesničanům ochranu,“ osvětlila historickou událost starostka Dolních Vilémovic Jitka Boučková.

Připomínkou historické události bude bohatý program, v jehož menu lze najít historické tržiště, vystoupení heraltických šermířů, spoustu her a soutěží pro děti a jízdu na koních.


Připravena jsou dvě divadelní představení. Komedie O hlavě Tatarově pro dospělé v podání obyvatel obce a loutková pohádka pro děti Jak šlo tele do světa.
Večer bude pokračovat od 20 hodin taneční zábavou se skupinou Garant Hostan. Na 22. hodinu je připraveno překvapení v podobě fakírské show.

„Chtěli jsme udělat příjemné letní odpoledne pro celé rodiny tak, aby si ho mohl užít opravdu každý. Díky sponzorům je na celou akci, která bude probíhat skoro v celé obci, vstup volný,“ dodala starostka Boučková.