Jaká je podle vás příčina toho, že je letošní zima takto neobvykle teplá?


Je to spíše pocitová záležitost. Není sníh, a proto se lidem zdá, že je tepleji. Ale není to tak. Teplota odpovídá dloudodobým normálům, které takové byly i v minulosti. V pátek by se mělo ochladit. Pořádná zima by měla dorazit o víkendu. V brzké době se dočkáme snad už i toho sněhu.


Určitě všechny zajímá, jestli budou Vánoce na sněhu nebo ne. Budou tedy na ladovský způsob?


Tak tohle zatím opravdu nevím. Na přesnější informace je hodně brzy. Adekvátní předpověď vím tak do 15. prosince. Podle dlouhodobé předpovědi by na Vánoce mělo na horách sněžit a v nižších oblastech pršet, ale není to nikde potvrzené. Řeknu jen to, že o Vánocích bude pravděpodobně hodně oblačno. V průměru se dlouhodobá předpověď vyplní tak na šedesát procent.


První sníh napadl nečekaně již v říjnu a nebylo ho zrovna málo. V listopadu bylo naopak nezvykle teplo. Nepřijde vám, že si počasí dělá co chce?


Je pravda, že zimní období má hodně netypický průběh. Říjen byl například extrémní z pohledu sněhových srážek, zatímco listopad byl zatím nejteplejším měsícem, který jsme v Košeticích zaznamenali. Teplejší byl už jen v roce 1963, ale to jsme tady ještě neměřili.


Čím to je, že se planeta stále otepluje?


Řekl bych to takhle. Na globální změnu klimatu má zcela jistě vliv člověk. Jaký má význam, to není zatím úplně jasné, ale roli v tom určitě hraje. Dalšími vlivy je zvyšování emisí, skleníkové plyny a spousta dalších aspektů. Je to na hodně dlouhé povídání a na stálé zkoumání.


Všichni už se těší, jak vytáhnou lyže a půjdou se vydovádět na svah. Dočkají se v letošní sezoně vůbec nějakého sněhu?


Určitě ano. Nepamatuji si, že by nenapadl v zimním období žádný sníh. Dočkají se.


Váš kolega z brodské hydrometeorologické stanice připustil, že by o Vánocích mohly kvést třešně či zlatý déšť. Je to možné?


(Smích) Ne, vážně. Řekl bych, že spíše ne, ale samozřejmě, že se nedá nic vyloučit. Je to spíše takové dvousečné vyjádření a radši bych se k tomu nevyjadřoval. Spíše se zeptejte přímo jeho, jak to bude. (Smích)