Pilotní projekt má končit v dubnu a patří do něj sedm organizací z celé České republiky. Ty musí o pacientech vést náročnou dokumentaci, na jejímž základě bude projekt vyhodnocen.

„Pro nás by bylo ideální, kdyby se péče o umírajícího v domácím prostředí dostala do systému zdravotního pojištění, protože nyní člověk v podstatě nemá nárok umřít doma. Musí umírat v zařízení," řekla vedoucí střediska Eva Vráblová.

Peníze potřebuje domácí hospic především na peníze pro doktory a pohotovostní služby. „Ve výsledku by to pravděpodobně mohlo vypadat tak, že že bychom na každého pacienta dostali určitý denní paušál. Tak je to zatím hrazeno v pilotním projektu," popsala Vráblová.

Poskytovat umírajícím pacientům lepší péči jim umožňuje již samotný pilotní projekt. „Pokud bychom v něm nebyli, tak jsme odkázáni na spolupráci s ostatními specialisty i ve věcech, kdy je nezbytně nepotřebujeme. Pokud se stav pacienta zhorší v pátek večer, tak než někoho zastihnete a domluvíte se s ním, tak to několik dní trvá. Nyní zajišťujeme všechno sami včetně frekvence návštěv. Toto nám umožňuje větší pružnost a dává nám to určitou nezávislost. Kvalitu péče v domácím prostředí pak můžeme daleko lépe garantovat," popsal vedoucí lékař hospice Pavel Svoboda.

Třebíčský hospic patří mezi pouhých sedm zařízení, kterým se podařilo do pilotního projektu dostat. „Zdravotní pojišťovna si vytvořila náročná kritéria. Abychom tam mohli vstoupit, museli jsme mít pět úvazků zdravotních sester, 1,2 úvazku lékaře a psychoterapeuta a sociálního pracovníka," vypočítala Vráblová. Problém je vůbec v České republice sehnat lékaře specialistu palitra. Třebíčský hospic má štěstí v tom, že spolupracuje s primářem Ladislavem Kabelkou, který je také předsedou České společnosti paliativní medicíny. „Přivedl k nám i další výborné lékaře. Nyní je nás v týmu devět včetně zubaře," dodala Vráblová.

Důležitou pomocí ve financování chodu hospice jsou také dobrovolní dárci. Ti jsou pro zařízení důležití hned ze dvou důvodů. „Jednak máme zpětnou vazbu, že práce, kterou děláme, má smysl a někdo si ji cení. Zároveň to tvoří určitý díl financování hospice," sdělila vedoucí hospice.

Částkou padesát tisíc korun se v době adventu rozhodla třebíčskému hospici přispět brněnská společnost OSC. „Jsme energetická firma, která působí více než dvacet let v energetice. Máme asi šedesát zaměstnanců, máme roční obrat kolem sto padesáti milionů korun, a protože se firmě daří, tak jsme se rozhodli přispět," řekl ředitel společnosti Jindřich Kysela.

Přestože firma sídlí v Brně, má na Třebíčsku důležitého zákazníka v podobě dukovanské elektrárny a spolupracuje i s řadou dalších třebíčských firem. „A dali jsme i výrazně na doporučení zaměstnanců. Když se na penězích, které firma vydělává, podílí, tak by u toho měli mít také slovo," doplnil Kysela. Třebíčský hospic mu doporučila jedna z jeho zaměstnankyň, které hospic pomohl s péčí o babičku. Firma přispěla částkou padesát tisíc korun.

„Pro nás jsou to peníze k zaplacení především lékařů. Ti nejsou vůbec placeni. Zdravotní sestry částečně jsou z pojištění hrazeny a pečovatelskou službu si platí lidé sami. Jsou to peníze především pro lékaře a pohotovostní služby," informovala Vráblová.