„K dnešnímu dni máme šestačtyřicet policistů a občanských zaměstnanců v izolaci a dvaašedesát v karanténě, tedy celkem je mimo službu a mimo pracovní činnost sto osm policistů a občanských zaměstnanců," uvedla dopoledne krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Podle jejích slov se však situace mění každý den. K lepšímu.

Pokud jde o hromadný odchod z loňska, týkal se zejména služebně starších zaměstnanců. „Byli to déle sloužící policisté, kteří měli naslouženo dvacet pět a více let,“ uvedl ředitel Miloš Trojánek.

Kluziště s umělou plochou bylo od konce listopadu součástí velkomeziříčského Náměstí.
Kluziště má úspěch: ve velkomeziříčském Hrbově zůstane do konce února

Aktuálně má policie na Vysočině obsazených 1 377 služebních míst. „Je to víc než v době vzniku Kraje Vysočina, ale v podstatě nikdy nás nebylo dost. Je však pravdou, že poslední dva roky se nábor daří,“ konstatoval Trojánek.

Nejvíce strážců zákona chybí mezi pořádkovou policií, lidově „obvoďáky“. „To jsou modré košile a uniformy v ulicích,“ přiblížil Trojánek, o jaké policisty jde. „Nezdá se mi, že by bylo málo policistů, já se cítím bezpečně,“ usoudila však Dana Musilová z jedné z obcí Jihlavska. Lidé ve větších sídlech se pak mohou ještě spoléhat na pomoc strážníků. Ti však také v několika městech Vysočiny chybí.

Policisté na Vysočině

- cílem je mít do roku 2024 na Vysočině 1511 policistů

- aktuální stav je 1377 strážců zákona

- největší podstav je mezi pořádkovou policií

Naopak dopravní službu se podařilo v nedávné minulosti posílit, což byla jedna z priorit krajského ředitelství. Snahou je mít naplněné i prvosledové hlídky. „Ty rozjíždíme nejen v okresních městech, ale i v městech, jako je Velké Meziříčí, Chotěboř a Humpolec. V druhém pololetí budeme chtít, aby výcvik šel i do Moravských Budějovic a do Telče. Tam přitlačíme, aby byl veřejný pořádek zabezpečený,“ poodhalil Trojánek.

Již dříve Deník informoval, že noví policisté přichází každý měsíc, musí ale projít poměrně náročným přijímacím řízením. „Zhruba šedesát procent uchazečů udělá fyzické testy napoprvé, ostatní mají možnost je opakovat. Horší situace je u psychologického vyšetření, které lze znovu podstoupit až po roce. Tam je zhruba polovina zájemců, kteří nezvládnou osobnostní část,“ řekla předloni policejní mluvčí Dana Čírtková.

Policejní prezident chce, aby se policie na Vysočině do roku 2024 dostala na 1 511 policistů. „Ač vypadá hrozně, že máme přes sto služebních míst volných, jsme na tom oproti minulosti velmi dobře,“ je přesvědčený ředitel. Zmínil také, že nováčci musí rok strávit na základní odborné přípravě.